Родопски ученици отиват на състезание със супер кола на ток

 С нов екип и нововъведения в дизайна и конструкцията на автомобила, отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в родопския град е уверен в доброто си представяне през май в Ротердам.

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе, ще се представи за трета поредна година на финалите на Shell Eco-marathon Европа с подобрен електромобил, задвижван от електрическа батерия.

По случай 30-та годишнина на Shell Eco-marathon Европа младите таланти от Чепеларе искат да заложат на нов швейцарски двигател, нови гуми и изцяло ново купе- с цел по-голяма икономия на гориво и по-добро представяне на трасето в Ротердам през май. Само новият двигател и новите гуми биха увеличили потенциала на футуристичния автомобил да измине над три пъти по-голямо разстояние с 1 кВтч, в сравнение с постигнатия резултат на отбора на миналогодишното състезание.

Aвтомобилът продължава да носи впечатляващото име STORM-BG, а резервен пилот през тази година е ученичка, избрана заради уменията и страстта й към автомобилите, както и мечтата й един ден да стане автомобилен инженер. Именно това е мисията на Shell Eco-marathon – да позволява на младите инженерни таланти да демонстрират своите умения и идеи и да ги насърчава да превърнат тези идеи в реално приложими решения като сбъдва мечти.

През 2015 г. в работата по автомобила на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе, ще се включат четири нови ученици от гимназията. Те ще бъдат натоварени със задачата, освен да подпомогнат подготовката на автомобила за финалите на Shell Eco-marathon Европа, да допринесат и за развитието на цялостната концепция със своите креативни, нестандартни и иновативни идеи и енергия.

С новите попълнения в отбора, Ротердам несъмнено ще посрещне една нова, подобрена и впечатляваща визия за бъдещето на транспорта от самото сърце на Родопите.

И тази година в лабораторията ни кипи усилена работа. Силно мотивирани сме да подобрим миналогодишното си представяне в Shell Eco-marathon Европа. Всяко препятствие, пред което се изправяме, сплотява новия екип и ни кара да даваме най-доброто от себе си. Обещаваме през 2015 г. цяла Европа да говори за учениците от малкия български град Чепеларе“, сподели капитанът и мениджър на отбора Тодор Лазаров.

Професионалната гимназия по селско горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” в Чепеларе дебютира в Shell Eco-marathon през 2013 г. и стана първото българско средно училище, което се включи в състезанието - доказателство, че пред амбицията на младите и талантливи хора няма бариери. Още с първото си участие учениците изминаха 155,57 км с 1 кВтч енергия, а автомобилът им се класира на 24-то място от общо 36 отбора в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия и соларен панел. Година по-късно, през 2014 г., те за втори път премериха сили с младежи от други страни в Ротердам, но с изцяло нов дизайн на автомобила и се наредиха на 27-мо място в класацията.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини