Пълните хора не си дават сметка колко захар консумират

Хората, страдащи от затлъстяване не признават количеството захар, което поемат с храната.
Учени са изследвали количеството захар в мостри с урина на 1700 души в Норфолк.
Те са открили огромни несъотвествия между, приема на количеството захар, докладвано от участниците в изследаването и това в пробите им с урина.

Изследването, продължило 3 години, е проведено от университетите в Рединг и Кеймбридж, Великобритания и университета в Аризона, САЩ. Финансирано е от Международния изследователски фонд за онкологични заболявания, Изледователски център за онкологични заболявания - Великобритания и Медицински съвет за научни изследвания.

Целта на изследаването е била да се разбере, дали хората, които приемат повече захар, е по-вероятно да развият наднормено тегло. Участниците са били на възраст между 39 и 79 години. Измерени били индексът им на телесна маса и нивото на захарта в урината им. Начинът им на живот също е бил взет под внимание. Те също трябвало да отбелзват количеството на приетата от тях захар в дневници в продължение на 7 дни.

Три години по-късно, участниците били подложени на същите измервания.

Те били разделени на 5 групи, в зависимост от количеството на захарта. За анализ на количеството приемана захар, отразено в дневниците, учените са вземали под внимание дневния прием на калории.

Резултатите сочат поразителна разлика между количеството захар в кръвните проби и количеството, отразено в дневниците

Установено е, че хората, с най-високо съдържание на захар в урината е най-вероятно да страдат от наднормено тегло след 3 години. 71% от тях са били с наднормено тегло през 3-те год. , в сравнение с 58% от хората с ниска концентрация на захар в пробите.

Това означава, че при най-високото регистрирано ниво на захар, шансът от развите на наднормено тегло или затлъстяване след 3 години е 54%

При разглеждането на резулатите от дневниците, се оказва, че тези вписали най-високи нива на прием на захар е с 44% по-малко вероятно да бъдат засегнати от наднормено тегло след 3 год. 61% от хората, които са казали, че приемат най-много захар са страдали от наднормено тегло. В групата, която отчитала, че приема най-малко захар процентът на затлъстелите бил 73% ...

Слабо място на изследването е, че учените са вземали единични проби с урина от участниците. Този метод може да е по-малко надежден в сравнение с по-скъпите и трудни тестове, при които урина се събира за анализ за период от 24-часа.

Изследователите заключават, че по-високите нива на кръвна захар, измерени с обективни методи са свързани с по-висок индекс на телесна маса. Според тях установените несъответствия между двата използани метода се дължат отчасти на ненадеждността на вземането на еднократни проби с урина и отчасти на склонността на участиците да подценяват приема на количеството захар.

Учените обаче признават, че при измерването на нивата на захарта в урината, не е взет под внимание дневния прием на калории, както това е сторено при разглеждането на нивата отразени в дневниците. Изследването не се фокусира върху причините за несъответствията между двата метода и не показва дали хората с наднормено тегло по-често имат склонност да подценяват количеството на приетата захар.

Няма разлика в отчетените резултати, в зависимост от пола, възрастовата група или нивото на физическа активност, но не са взети под внимание други фактори като образование, доходи или други особености в диетата, които могат да повлияят на теглото.

Ефектът на захарта върху здравето, независимо от приема на калории е въпрос, който все още се дискутира от здравните организации. Използването на обективни методи за измерване нивата на захарта може да помогне за определяне на ефекта и върху затлъстяването и здравето като цяло.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини