Камерън възроди фонд на Тачър за борба с руското влияние

Желязната лейди в края на Студената война с Михаил Горбачов

Британският премиер Дейвид Камерън възражда програма от времето на Студената война, въведена от Маргарет Тачър, която цели да помогне на източноевропейски държави да се справят със заплахата от страна на Русия, съобщиха британските медии. 

Тази година Лондон ще даде 20 милиона паунда, за да насърчи реформи и Грузия, Молдова, Босна и Херцеговина и Сърбия. Планът трябва да предотврати "втора Украйна", като помогне на съответните държави да изградят свободни пазари и функциониращи демокрации.

Според британските власти Балканите са уязвими от руска заплаха заради високите нива на корупция и растящото влияние на свързани с Москва олигарси.

Т.нар. Фонд за добро управление е нов дипломатически фронт в британската конфронтация с Кремъл, коментира британският вестник "Телеграф".

Схемата е по модела на Фонда Know How на Маргарет Тачър, на който се приписва заслугата за успешно превръщане в западни икономики на Полша, Чехословакия и Източна Германия след падането на Берлинската стена.

Около 5 милиона паунда от 20-те милиона във фонда са за реформи в Украйна. Програмите ще функционират в сектори като енергетика, банки, и създаване на успешни политики и ще бъдат управлявани от британски държавни чиновници и експерти по развитието от институции като Световната банка например.

"Казахме, че ще подкрепяме тези държави в прехода им към демокрация и това не трябва да е само на думи", казва източник от властите. "Когато те се сблъскат със заплаха от страна на Русия, трябва да стоим редом с тях с конкретна помощ", допълва той.

Същевременно агенция "Ройтерс" съобщи, че Европейският съюз започва първата си операция в новата пропагандна война с Русия. Според източник на агенцията десетки експерти по публични отношения и комуникации ще започнат да работят до края на март в Брюксел, за да се борят срещу целенасоченото подаване на грешна информация от страна на Кремъл за ролята на Москва в Украйна и в други части на Европа.

Усилията вероятно ще включват излъчване на програми на руски език, най-вече за етническите руснаци в бившите съветски държави. Актуалната задача на екипа в Брюксел е да проверява и коригира грешна информация, да разработи европейски наратив чрез ключови послания, статии, инфографики, включително и материали на руски език.

Лидерите от страните членки искат специалния пратеник на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини да е готова с цялостна стратегия до края на юни.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини