Гърция иска германско-гръцки съвет на мъдреците

Гърция предлага двустранен съвет на мъдреците да обсъди въпроса за военните репарации, които смята, че Германия й дължи.

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас предлага да бъде създаден германско-гръцки съвет на мъдреците, който да намери решение на проблема за военните репарации, които Гърция иска да й изплати Германия заради нацистките престъпления през Втората световна война.

Това предаде Франс прес, като се позова на вестник "Зюддойче цайтунг", цитирана от БТА.    "Трябва да намерим общ знаменател по този въпрос", казва в интервю за мюнхенския вестник Кодзиас, който се срещна снощи в Берлин с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Днес канцлерът на Германия Ангела Меркел ще приеме гръцкия премиер Алексис Ципрас, като срещата им ще бъде посветена главно на гръцкия дълг.

Искането за изплащане на репарации бе настоятелно подновено от правителството на Ципрас веднага след идването му на власт. Германия неведнъж е заявявала, че въпросът е приключен от политическа и юридическа гледна точка, напомня АФП.

"Аз не определям като много вдъхновяващо да се каже "уредено е", гърците не го чувстват по този начин", каза наскоро финансовият министър Янис Варуфакис, като уточни, че "не става дума за пари, а за морален въпрос".

"Дори едно евро би могло да стигне", добави той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини