Най-големият кратер от астероид открит в Австралия

Австралийски учени са открили това, което според тях е най-голямата зона на удар от астероид, откривана някога на земята. Районът се намира в централна Австралия.

Екипът, оглавяван от д-р Андрю Гликсън от Австралийския национален университет, смята, че двата древни кратера са били причинени от един метеорит, който се е разпаднал на две.

Това са били две огромни структури, всеки от тях с големина около 200 километра, казва д-р Гликсън. Заедно те биха формирали структура от около 400 км, най-голямата позната по света.

"Като последица, той може да е предизвикал масово измиране на видовете по това време, но все още не можем да определим възрастта му. Работим по този въпрос", казва д-р Гликсън.

Материалът, открит в двете зони на удара е идентичен, което кара учените да вярват, че кратерите са от един и същ метеорит.

В продължение на милиони години, следите от кратерите са изчезнали, но геотермални изследвания сега са разкрили тайната, скрита под територия включваща Южна Австралия, Куинсланд и Северната територия.

"Следващата ни стъпка е да проведем още изследвания, надявам се по-дълбоко в земната кора", казва д-р Гликсън. Той добавя, че мантията отдолу е обещаващ индикатор за огромно събитие.

Все още има много неизяснени въпроси относно това дали е възможно двата астероида да се оказали ефект върху живота на Земята по това време.

"Не знаем кога се е случил сблъсъкът с метеоритите, когато това стане ясно, ще знаем дали е свързано с някое от големите измирания на видове на земята. Знаем, че много хора са любопитни да разберат има ли връзка с изчезването на динозаврите", казва д-р Гликсън.

Изследването е било публикувано в списание Tectonophysics.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини