Цветан Василев описа олигархията, изобличенията в сейф. Преглед на печата

Продължаващият скандал с КТБ и сделката с LIC33 за продажбата на пет компании длъжници на банката са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„Сделка с регистрираната в Люксембург LIC33 ще има, когато дружествата, които бяха купени (БТК, "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ, НУРТС и "Фърст диджитал"), погасят дълговете си към Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е условието на сделката, което банкерът Цветан Василев е поставил на Пиер Луврие, става ясно от интервю на Василев пред сайта "Гласове".
След кратко затишие Василев, който се намира в Сърбия и наскоро съдът там отказа да го екстрадира, отново говори за отношенията си с депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски, за управителя на БНБ Иван Искров, който е бил предупреден за предстоящите проблеми на КТБ и за среща на Василев с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Василев критикува прокуратурата и твърди, че е бил подгонен, защото се бил опълчил срещу системата.
По повод сделката с LIC33 банкерът отрича продадените предприятия да са негови, но потвърждава, че  сделките за тях са финансирани с пари от КТБ.
"Групата от дружества, които се продават, имат определен обем от дългове към КТБ. Условието да има сделка, което поставих на г-н Луврие, е да погаси дълговете на тези дружества към банката. Това е много важно да се знае и искам да акцентираме силно върху него. Аз ще бъда първият, който ще развали сделката, ако той не направи това. Връщането на дълговете е conditio sine qua non, без което няма сделка", казва Василев..." - в. „Дневник".

„В България класически олигарси няма извън политиците. Всичко за тях, с доказателства и подробности съм разказал пред нотариус.
Това заявява в интервю за Явор Дачков мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка /КТБ/ Цветан Василев.
"Поискаха ми безвъзмездно активи, след отказа ми, предизвикаха кризата в КТБ", казва още той.
В края на юни 2014 г. се разрази кризата около КТБ, която беше поставена под надзора на Българската народна банка..." - в. „Труд".

„В интервю за "Гласове" вчера банкерът Цветан Василев отново обяви, че депутатът от ДПС Делян Пеевски стои в дъното на сценария срещу КТБ.
"Поиска ми безвъзмездно прехвърляне на пакети от акции от почти всички тези дружества. След отказа ми предизвикаха кризата в КТБ", каза Василев с уточнението, че това е станало миналия април. Той бил предоставил доказателства пред двама нотариуси от различни държави, а документите се пазели в техни сейфове.
Василев твърди, че важните политици и регулатори са знаели през цялото време за случващото се. През май м.г. той уведомил управителя на БНБ Иван Искров, че се готви атака срещу КТБ.
"Искров ме предупреди с думите "Знаеш ли какво правиш?", а аз му отговорих: "Знам какво мога да направя, но по-важното е какво можеш да направиш ти, за да предотвратиш последствията от тази атака?".
Среща е имало и с лидерите на трите водещи политически сили, както и с Бойко Борисов, но всички избягали от отговорност. За разговора си с Борисов Василев сподели: "Той се страхуваше да се срещне с мен, защото бях следен абсолютно незаконно. Засега няма да кажа какво си говорихме".
"Дупката от 4 млрд. лв. е измислица. Беше изфабрикувана с цел формално да имат основания да отнемат лиценза на банката", заяви Василев. Той отрече да е продал сам на себе си фирмите си. Бившият банкер е сезирал Европейската комисия и Европейския банков орган за двоен стандарт на политиката на БНБ и неоторизирана държавна помощ към трети банки..." - в. „Сега".

„Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността на изпълнителната власт и регулаторите за КТБ върху съда и си написа заслуга, че благодарение на "нюха му" е приет специален закон за вкарване на временен синдик.
ГЕРБ ще използва любимия на всички власти похват, за да даде права на прокуратурата да се меси в сделки между частни лица - ще вкара в закона аргумента "заплаха за националната сигурност". Винаги, когато е трябвало да се заобиколи законът или да се отвори вратичка в него, управляващите са използвали този предлог. Към него ще бъдат добавени и случаите, когато е нарушен общественият интерес или ако транзакциите по дадена сделка са с неясен произход. В петък стана ясно, че идеята за още извънредни законови промени е на премиера Бойко Борисов.
Ретроградните промени ще бъдат записани в Гражданския процесуален кодекс, откъдето подобни текстове изпаднаха през 1997 г. Целта е да се попречи на продажбата на контролираните от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев БТК, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, мултиплекса "Фърст диджитал" и компанията за пийпълметрия ГАРБ, които люксембургската компания LIC33 купи за 1 евро. В събота се разбра, че по искане на НАП вече са наложени запори на акциите и дяловете им..." - в. „Сега".

В. „Преса" също цитира премиера Борисов:
„Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на Закона, но решение на съда няма. Април ни бяха казали. През това време виждате какво се случва за - 1 евро се продават огромни компании, цесии.
Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи. Не се подвеждайте по Мая Манолова, това е популизъм, който ще създаде след това огромни проблеми. Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена, като с години се точат процесите. Не се подвеждайте."

Всекидневниците продължават да следят и  вътрешните битки в БСП.

„Миков "отстрелва" вътрешната опозиция с промени в устава
С промени в устава лидерът на БСП Михаил Миков се опитва да намали драстично правомощията на лидерите на местни структури, както и да омаломощи вътрешната опозиция. Промените бяха одобрени от националния съвет в събота, предстои да се произнесе конгресът на 5 април.
Сега националното ръководство не може да маха председател на общинска или областна структура. Това може да стане само на местна конференция, свикана от местния председател. Тя обаче винаги го преизбира, тъй като практиката е той да си подбира делегатите. Така дълги години ръководството на БСП не можеше да неутрализира феодализирането по места. В резултат доста организации бяха разбити от междуособици и корупция.
Промените предвиждат националният съвет да иска предсрочно прекратяване на мандати на местни лидери при слаби изборни резултати например. Така лидерът получава инструмент срещу структурите в петте най-големи града, които се раздират от скандали или са настроени срещу него. Предвижда се и още централизация - решенията на национални органи няма да се спират при обжалване, ще се отзовават председатели на комисии. Това се смята за удар срещу Мая Манолова, която оглавява контролната комисия и е в опозиция на лидера.
Според друга корекция председател на орган с прекратени предсрочно пълномощия няма да може да се върне на поста преди изчитане на пълен мандат. Това е т.нар. поправка "анти Станишев", която няма да позволи на лидера на ПЕС да оглави скоро БСП. Промяната бе одобрена на пленума на националния съвет, макар самият Миков да предложи да не бъде гласувана. Станишев отрече, че ще се връща начело на БСП, но заяви: "Промените са напълно ненужни. С технически хватки не могат да бъдат решени проблемите на партията".
Двамата с Миков са в хладни отношения. Два пъти евродепутатът събира на семинар над 200 партийци с цел "подготовка за изборите". На форумите водеща роля имаше той, а не Миков..." - в. „Сега".

„Ден след като пленумът на БСП одобри поправка в устава, която забранява на дългогодишния бивш лидер Сергей Станишев да се кандидатира отново за поста до 2020 г., социалисти обясниха, че редакцията не е насочена срещу него. В текста се забранява на шефове на всякакви партийни организации, в т.ч. и на Националния съвет (НС), 4 години да се борят за нов мандат, ако са прекъснали своя предварително. Същевременно самият Станишев заяви, че има претенции само към лидерския пост в Партията на европейските социалисти (ПЕС), но не и в БСП.
"Поправка в устава не е „анти-Станишев". Тя практически визира председателите на всички равнища - от общинско до национално. Дори самият Михаил Миков предложи тя да отпадне в частта за Националния съвет, но това не се прие от пленум", коментира пред БНР говорителят на НС на БСП Атанас Мерджанов.
Депутатката Корнелия Нинова пък обяви, че недоумява защо медиите интерпретирали новия текст в устава като поправка "анти-Станишев". Пред Би Ти Ви тя заяви:"Поправката е направена заради конкретни случаи в страната, в които е било блокирано обновяването на организациите". И даде пример с Пловдивската организация..." - в. „24 часа".

„Местни лидери скочиха срещу поправката "анти-Станишев"
Делегатите за конгреса на БСП от най-ключовите области като София, Пловдив, Бургас, Варна и др. планират бойкот на готвените поправки в Устава на БСП. Най-скандалната от тях бе кръстена "анти-Станишев", защото директно отрязва пътя на президента на ПЕС и доскорошен лидер на левицата Сергей Станишев да се кандидатира отново за председател на Столетницата.
За готвения отпор срещу "Позитано" признаха пред "Стандарт" източници, близки до местните лидери. Според тях много е вероятно голяма част от новите текстове да не минат през гласуване на конгреса. Както вече стана ясно, на 5 април социалистите свикват най-висшия си форум, а на него като точка 2 от дневния ред е фиксирано обсъждането на предложенията за частични промени в Устава на БСП, одобрени вече от ръководството на БСП и пленума на партията в събота.
"Що за решение е 6 месеца преди местни избори и 6 месеца след катастрофална загуба на парламентарни да се вторачваме в партиен закон", заявиха днес партийни шефове по места. Гласуваните новости в основния закон на червените буквално взриви най-големите структури на Столетницата. "Абсурдно е 40-50 души от общо близо 180 членове на Националния съвет да гласуват толкова важни промени в Устава на партията", скочиха делегати от Пловдив и София. И предупредиха, че структури от страната ще настояват пред председателя на партията Михаил Миков, конгресът "да не се занимава с промени на коляно в Устава, а да се съсредоточи върху посланията към избирателите" за местния вот.
Поправките минаха през пленума с партизански хватки с процедурите", отсякоха присъствали..." - в. „Стандарт".

От публикациите във вестниците става ясно, че партиите вече са обърнали поглед към  предстоящите през есента местни избори, както и към президентския вот след година.

„Народният представител от БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да участва в надпреварата за кмет на столицата тази есен. Допитване на левицата сред нейните членове и симпатизанти от средата на март показа, че тя е сред трите най-одобрявани партийни фигури за кмет на София.
"Няма да се кандидатирам за кмет. Аз не лъжа", каза Нинова пред Би Ти Ви. Тя обясни, че по време на кампанията преди вота за парламент тя е помолила избирателите в Софийско да я подкрепят с обещанието, че ще ги представлява в Народното събрание и ако сега се включи в битката за столицата, това ще означава да ги излъже.
"Ако днес излъжа с лекота 20 хиляди, значи утре ще излъжа много повече", каза Корнелия Нинова. Другата причина, която тя посочи, за да не се кандидатира, е, че според нея в левицата има много по-подготвени хора..." - в. „Дневник".

„Къси листи за вота може да изненадат мераклиите за общински съветници. В част от парламентарно представените партии вече е обсъждан вариант за стопиране на преференцията. Най-сигурният начин е да се разпишат къси листи, вместо обичайните такива от по 40-50 кандидати, обясниха общински председатели. Досегашната практика е на местни избори формациите да правят дълги кандидатдепутатски листи от по 40-50 свои представители. В Пловдив и Варна, например, Общинският съвет е от 51 души. Обичайно централите спускаха максимален брой кандидати, колкото е бройката общински съветници в местния парламент. Новите правила за преференцията за местните избори обаче може да разбърка тотално партийните листи за общински съветници. Както вече стана ясно, последните имена в проекто-списъка на политическите централи лесно могат да станат първи срещу 50-60 или 70 гласа, отбелязани с преференция. Според действащия Изборен кодекс разместване на цялата листа се получава с около 23-24 гласа с преференция за кандидат.
Депутати от БСП, ГЕРБ и Реформаторския блок признаха неофициално, че идеята за късите листи вече е коментирана по партийни форуми.
Вместо по 40 кандидати в големите градове партиите може да обявят 20 или дори 10 кандидати за общински съветници..." - в. „Стандарт".

„В предизборните си обещания БСП ще включи създаване на денонощни аптеки във всеки областен град, 24-часово медицинско обслужване, раздаване на общински жилища за лекарите в големи населени места - общо 10 послания, наречени "леви стандарти". Те бяха дискутирани и миналата седмица на семинар във Варна, а депутатът Георги Кадиев реагира на някои. "Възраждане на потребителски кооперации" - това ми се струва нереално. Потребителски кооперации имаше при социализма". "Интернет във всяко училище" - против съм. Децата отиват да учат, не да пишат във "Фейсбук" или да играят игри", написа той във "Фейсбук" - в. „Сега".

„549 души са се жалвали на Комисията за защита на личните данни от партии, които са ги вписали без тяхно съгласие в списъците си за регистрация за участие в изборите. Това стана ясно от отчета за работата на комисията за м.г., който бе приет от парламента в края на миналата седмица.
Повечето жалби - 496, са за нарушения в списъците за евровота миналия май, а 53-ма са съобщили за злоупотреби с данните им по време на регистрацията за предсрочните парламентарни избори миналата есен.
Общо 1100 жалби са постъпили в комисията за 2014 г. и това е два пъти повече от предходните години. Тя е излязла със 161 решения, в 45 от които жалбата е уважена и е наложено административно наказание. Наложени са санкции за общо над 260 хил. лв." - в. „24 часа".

В. „Преса" цитира Бойко Борисов, който отново поставя на дневен ред темата жена-президент, този път в саркастична форма:
„Говорихме си с мъжете министрите, че ако действително решим да направим жена-президент, трябва да имаме мъжете някакъв шанс за смяна на пола. Пак да пишат една седмица какво съм имал предвид, да ми правят анализ на думите. Страшно обичам разни политолози, антрополози, социолози да коментират какво съм мислел, какво съм искал да кажа и как съм го казал. Обичам да ги гледам. Толкова са забавни и са с едни такива толкова умислени погледи, такива интелектуалци, все едно ние другите сме някакви тъпанари, а те са умниците на държавата."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини