Втората черна кутия на полет 4U9525 може да не бъде открита

Втората черна кутия на разбилия се в Алпите самолет на "Джърмънуингс" може и да не бъде открита, обявиха експерти от компанията-майка "Луфтханза".
Машината на "Джърмънуингс", изпълняваща полет от Барселона за Дюселдорф, бе разбита от втория пилот Андреас Лубиц на 24 март във френските Алпи. Всички 150 души на борда загинаха.

В интервю за германския телевизионен канал ARD мениджърът на германския авиопревозвач Кай Кратки посочи, че самолетът се е разбил в склоновете на Алпите с 800 км в час, което може да е повредило тотално кутията, предаде БНР.

При такъв удар е твърде вероятно кутията да е повредена и да не може да подава сигнали. Вероятността да бъде открита не е голяма, призна Кратки пред камерите на германската обществена телевизия.

Разследването на самолетната катастрофа е най-голямата полицейска акция за последното десетилетие, извършвана от прокуратурата в Дюселдорф.
Над 100 нейни служители са включени в екип, назован "Алпи”, който се занимава с установяване на причините за трагедията и идентифициране на жертвите.

Полиция и психолози посещават домовете на загиналите, за да съберат ДНК материал, с чиято помощ да разпознаят останките.

Баба, майка и внучка сред жертвите

В катастрофиралия "Еърбъс" е имало три поколения жени от едно и също испанско семейство, и трите носещи името Емма, предаде АП, цитирана от БТА.

Това са били 12-годишната Емма Солера Пардо, нейната майка Емма Пардо Видал и баба й Емма Видал Бардан. Те са били от испанското градче Сант Кугат де Вайес и са отивали във Великобритания, за да приберат по-малкия брат на малката Емма, който прекарал там цял учебен срок по програма за усъвършенстване на английския език.

Баба, майка и внучка трябвало да се прекачат на самолет за Великобритания в Дюселдорф.

Днес около 400 техни близки се събраха на частна литургия в манастира на Сант Кугат дел Вайес. Те почетоха паметта на трите. Семейството се преместило в градчето преди около 10 години.

На месата присъстваха бащата на 12-годишната Емма - Хуан Инясио Солера, както и Хуан Пардо Янес, дядо на най-малката Емма, баща на средната Емма и бивш съпруг на най-възрастната Емма.

Болница даде медицинския картон на пилота

Германска болница, в която от неназовано заболяване е бил лекуван Андреас Лубиц, предаде медицинския му картон на прокурорите в Дюселдорф, съобщи говорителка на клиниката, цитирана от ДПА.

Дюселдорфската университетска болница отказа да разкрие от какво е бил болен пилота, като само уточни че не е депресия. Вторият пилот е влизал три пъти в здравното заведение за диагностични прегледи от февруари, за последен път - на 10 март. Според прокурорите вероятността Лубиц да се е борил с психологически проблеми остава главна хипотеза за възможните му мотиви.

Междувременно в Германия започна дискусия за облекчаване на лекарската тайна, когато става дума за пациенти, чието състояние може да застраши живота на други. Това стана, след като в жилището на пилота Андреас Лубиц бяха открити разкъсан болничен лист и други медицински документи, доказващи, че той е имал здравословни проблеми. Пилотът обаче е криел състоянието си, както от работодателите си, така и от колегите.

Депутатът от ХДС Дирк Фишер предлага лекарската тайна да не е толкова строга при по-специалните професии като тази на пилота. Според него компаниите трябва да избират лекари, с които работят, и тези лекари да уведомяват ръководството за резултатите от прегледите на пилоти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини