Богатите деца имат по-големи мозъци

По-богатите деца достигат до по-високи академични степени, защото мозъците им са различини, според проведено изследавне.

Предишно проучване показа, че учениците от по-бедни семейства имат по-ниски резултати, в сравнение с тези от богатите семейства.

Сканиране на мозъка сочи, че разликата в представянето се дължи на това, че богатите ученици имат по-дебела мозъчна кора в областите свързвани с визуалното възприятие и трупането на знания. Установена е връзка межу анатомията на мозъка и представянето на стандартни тестове.

В изследването са участвали 58 ученици на възраст между 12 и 13 години, от които 23 от по-бедни семейства, участващи в програмата за безплатен обяд в училище. Резултатите им в тестовете са били сравнение със сканирани изображения на мозъчната им кора - външния слой на мозъка, който има ключова функция за мисленето, езика, сензорните възприятия и моториката.

Посредством ядрено-магнитен резонанс учените открили разлика в дебелината на мозъчната кора в темпоралния и тилния лоб, които имат отношение към зрението и съхраняването на знания. Била открита връзка между тези различия и разликите в резултатите от теста и приходите в семейството.

Всъщност разликата в дебелината на мозъчната кора може да обясни до 44% от съотношението приходи-постижения. Предишни изследвания също демонстрираха, че анатомичните особености имат връзка с доходите, но сега за пръв път се свързват с академичните постижения.

Не са открити значителни различия в други области на мозъка.

Откритите разлики в структурата на мозъка обаче не са перманентни, защото "има силни доказателства, че мозъкът е с висока пластичност."

На учените обаче все още им предстои да открият дали подобрените резултати в тестовете на някои от кандидатите и промените в мозъчната структура се дължат на фактори като по-добро училище, по-отдаден преподавател, по-ефективна обучителна програма или на други средства.

Изследователите сега се фокусират върху това какъв вид образователна програма е в състояние да намали разликата в представянето и дали тя би могла да се отрази на анатомията на мозъка.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини