Кораб с 300 имигранти потъва в Средиземно море, има жертви

Кораб с нелегални имигранти потъна до гръцкия остров Родос в Средиземно море, след като се разби в подводни скали. Има поне 20 жертви.
На кораба е имало над 300 нелегални имигранти, съобщи Международната организация за миграция, която е получила сигнал за бедствие от плавателния съд, предаде АФП, цитирана от "Фокус" и БТА.

„Международната организация в Рим е получила призив за помощ от кораб в международни води, където един до друг плуват три съда. Човекът, който се е обадил, е казал, че неговият кораб потъва, а на борда има над 300 души“, заявиха от централата на организацията в Женева.

Гръцките власти провеждат мащабна спасителна операция. 
Включиха се и жителите на остров Родос, предаде БНР. 

"Морето е пълно с хора", коментират очевидци. 

Според тях досега са спасени 80 имигранти

Включиха се и спасителни хеликоптери, защото мястото е пълно с подводни скали и е прекалено опасно. 

Премиерът Алексис Ципрас следи развитието на спасителната операция от Министерството на вътрешните работи.

По-рано той заяви, че Европейският съюз се нуждае от спешен план за справяне с растящата хуманитарна криза с мигрантите в Средиземно море по повод потъналия кораб с имигранти край брега на Либия. 
Той подчерта, че е необходимо това море да не бъде повече гробница, а страните от Южна Европа - склад за човешки души.

Ципрас настоя предложеният от него спешен план да предвижда конкретна подкрепа за средиземноморски държави като Гърция и Италия, които понасят основната тежест на имиграционната криза. 

"Днешната трагедия (до Родос - бел.ред.) за пореден път поставя въпроса за промяна в политиката на Европа по отношение на силната имигрантска вълна", заяви еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос. 

Спешна среща с него поиска и архиепископът на Атина и цяла Гърция – Йеронимос. Той се възмути, че нищо не се прави, за да се избегнат подобни трагедии.

ЕС свика днес спешна обща среща между министрите на вътрешните и на външните работи в Люксембург заради проблема с миграцията през Средиземно море. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини