Астрономи фотографираха близък двойник на Слънчевата система

Международен екип от астрономи за първи път успяха да получат снимки от близък към Земята близнак на Слънчевата система. Резултатите от своето изследване авторите публикуваха в списание Astronomy and Astrophysics.

Младата звезда HR 8799, на възраст 30 милиона години с четири екзопланети около нея, се намира на разстояние 130 световни години от Земята в съзведието Пегас. Първите три газови гиганти учените откриха още през 2008 г., а четвъртата – две години след това.

По-рано учените предполагаха, че около HR 8799 може да да се върти и петата екзопланета – гигант, само че последните наблюдения не потвърдиха това. Размерът и масата на четирите небесни тела няколко пъти превишават тези на Юпитер.

Както отбелязаха учените, моделът на системите предполага, че газовите гиганти се въртят около HR 8799 в орбитален резонанс 8:4:2:1 /когато близкото до светлината тяло извършва осем оборота, най-далечното завършва своя първи такъв/. В Слънчевата система съществува аналогично явление. Юпитер и Сатурн се въртят около Слънцето с резонанс 3:5.

Гигантите се намират по краищата на планетната система HR 8799 подобно на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, които са разположени за поясите на астероидите в нашата система. Това дава основание на учените да предположат, че вътре в системата HR 8799 може да се намират каменисти планети, както има такива места в Слънчевата система.

Изображението на екзопланетата учените са получили в близък инфрочервен диапазон с помощта на голям бинокулярен телескоп  (LBT, The Large Binocular Telescope). Тази обсерватория е разположена в Аризона, снабдена с един от най-съвършените оптически телескопи в света.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини