Японски влак счупи световен рекорд за скорост с 603 км/ч

Японски влак на магнитна левитация (Маглев) счупи световен рекорд за скорост при тест до планината Фуджи, достигайкискорост от повече от 600 километра в час, съобщава „Гардиън".

Влакът, който е бил със седем вагона, е достигнал скорост от 603 километра в час и е поддържал скорост над 600 километра в час в продължение 11 секунди, обявиха от Централния железопътен транспорт на Япония.

Миналата седмица компанията регистрира скорост от 590 километра в час, чупейки собствения си рекорд от 2003 година, когато беше достигната скорост от 581 километра в час.

Влакът се движи на 10 сантиметра над линиите, задвижван от електрически заредени магнити.

Японското ЖП иска влакът да влезе в употреба през 2027 година. Запланувано е да се използва за трасето от 286 километра между Токио и централния град Нагоя. Предвидено е влакът да се движи с максимална скорост от 500 километра в час и да свързва двата града само за 40 минути - по-малко от половината време в сравнение с днешния влак-стрела.

До 2045 година маглев се очаква да свързва Токио с Осака(396 километра) само за час и седем минути.

Обаче цената на линиите е астрономическа - близо 100 милиарда долара до Нагоя, като повече от 80% от маршрута се очаква да минава през скъпи тунели.

Япония иска да продаде шинкансен (японската система от високоскоростни влакове, или "влак-стрела".) в чужбина. Страната се опитва да възстанови икономиката си чрез износ на инфраструктура.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини