Полски евродепутат: Наши снайперисти стреляха на Майдана

Януш Корвин-Микке: Ние правим това, за да имаме добри отношения с Вашингтон
Евродепутатът Януш Корвин-Микке заяви, че снайперистите, които убиха десетки хора на събитията на Майдана миналия февруари в Украйна, са обучени в Полша.
"Майданът - това е наше дело. Аз седях в Европарламента до външния министър на Естония Урмас Пает. Именно той призна тогава в телефонен разговор с шефа на европейската дипломация Катрин Аштън, че наши хора са стреляли на Майдана, а не хора на руския президент Владимир Путин или бившия президент на Украйна Виктор Янукович", каза политикът, който е и кандидат за президент в Полша, съобщи полското издание Wiadomosci, цитирано от "Сега".

По негови думи, терористите са разстреляли тогава на Майдана 40 демонстранти и 20 полицаи, за да предизвикат безредиците. 

На въпрос на полски журналист, каква е била ползата за Варшава, Корвин-Микке отговори: 

"Ние правим това, за да имаме добри отношения с Вашингтон". 

През март се появи запис от разговор между Урмас Пает и Катрин Аштън. Сред обсъжданите въпроси е и за снайперистите, стреляли на киевския Площад на независимостта. В разговора Урмас Пает споменава, че има съмнения, че едни и същи снайперисти са стреляли по протестиращи и правоохранителните органи и те са били наети от опозицията.
И.д. генерален прокурор на Украйна Олех Махницки заяви, че снайперистите са украинци.

Януш Корвин-Микке отбеляза в интервюто, че би искал да види независима Украйна, но заедно с това да е колкото се може по-слаба. Той също така отбеляза, че сегашните събития в Донбас са агресия на САЩ срещу Русия. 

Представители на военното аташе при посолството на САЩ в Украйна са посетили вчера зоната на силовата операция в Донбас, където са се срещнали с украински военни, съобщиха от т.нар. Антитерористична операция (АТО) в Донбас цитирани от Газета ру. 

Офицерите от „въоръжените сили на САЩ“ Джоузеф Хикокс и Майкъл ван Девелдие са се запознали със ситуацията по разграничителната линия и са оценили изпълняването на Минските споразумения от страна на украинските военнослужещи. 

Също така американските военни дипломати са разговаряли с представители на местните власти и са получили информация за ситуацията в няколко населени места.

Американски и украински войници започнаха вчера съвместни учения край западноукраинския град Лвов, които предизвикаха гневни реакции от Русия. Целта на ученията е да се укрепи способността на Украйна да се защитава от набезите на проруските сепаратисти в източната част на страната.

Украинският президент Петро Порошенко определи командно-щабното учение "Безстрашен страж-2015" като символ на новия етап от сътрудничеството между двете страни.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини