Ренци предлага да се изградят бежански лагери в Африка

Италия предлага да се изградят бежански лагери в Нигер и Судан, за да се спре напливът на мигранти към Европа.
В емоционална реч пред италианския парламент министър-председателят Матео Ренци подчерта, че проблемът с бежанците трябва да бъде изкоренен, което значи да се решат конфликтите в страните от Северна Африка, подтикващи хората да емигрират, предаде БНР. 

Ренци призова Европейският съюз бързо да разработи широкообхватна и изчерпателна политика за спиране на притока от мигранти от Либия, включително чрез изграждане на бежански лагери в Нигер, Судан и на други места в Африка с помощта на ООН, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Италия всекидневно спасява стотици мигранти от бедстващи плавателни съдове в Средиземно море. 
Предполага се, че 800 човека са загинали само при коралокрушението в нощта на събота срещу неделя в Средиземно море. 

Ренци заяви, че италианската "благородна, великодушна реакция сама по себе си не е достатъчна".

"Със сила трябва да покажем, че нашата страна няма да заличи векове на цивилизация и борба за човешки права, заради политически дивиденти. Важно е Европейският съюз да отиде в тези държави и райони. Призоваваме Европа да бъде Европа не само когато е време да се разработва бюджета", каза той. 

Според него широкообхватна, дългосрочна стратегия на ЕС, с разрастване на морските патрули и засилено присъствие в южната част на Либия, би помогнала в борбата с трафикантите на хора.

Вчера ЕК представи 10 предложения за борба с трафика на мигранти и възпиране на кандидатите за имиграция да рискуват живота си с прекосяване на Средиземно море. 

Десетте предложения ще бъдат обсъдени на извънредната среща на върха на ЕС в четвъртък в Брюксел. Освен това Брюксел ще представи стратегия за имиграцията на 13 май.

Австралийският премиер Тони Абът пък препоръча на ЕС да последва примера на страната му и да отпраща всички мигранти, пристигнали по море, за да избегне трагедии като последната. 
Според него ефикасно ще бъде само системното връщане на корабите. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини