Не се опитвайте да повторите това! (видео)

Британският алпинист Джулиан Лайнс се изкачва на най-сложните върхове на планетата без предпазни мерки.

Подобни кадри могат да шокират. Британският алпинист Джулиан Лайнс е падал от планина в Шотландия, но се отървал само с драскотини и натъртване.

Любителят на екстремното катерене не използва нито въже, нито специално оборудване – нищо освен двете си ръце, дори когато предизвикателство са му най-недостъпните върхове на планетата. Катерачът разказва пред телевизия RT за мислите и чувствата си, когато е високо над земята.

„Няколко пъти съм падал от височина 9–10 метра. Сериозно ми провървя – падане с удар на главата в камък дори от 3–6 метра може да е летално“, спомня си той.

Алпинистът е преживявал и по-страшни падания. Той бил на косъм от смъртта, когато паднал от ледена скала. Политайки от 180 метра, буквално в последната секунда Джулиан успял да се закрепи с помощта на пикел.

Британецът се увлича по катеренето още от дете. В ученическите си години той е покорил най-сложните върхове в Обединеното кралство. Веднъж, пак без предпазни мерки, той се покачил до петия етаж на една къща просто за да подари цветя на своето момиче.

„Мога само да кажа: когато се намираш на такава височина, ти си буквално в малък мехур – в него е целият твой свят и там цари най-силната концентрация в този момент. Всеки миг аз фокусирам вниманието си върху нещо конкретно. Така или иначе не се получава да видиш общата картина.

Наблюдателят, който гледа алпинист, катерещ се по скала с височина 300 метра, вижда ситуацията по-различно от самия алпинист“, заключава любителят на адреналина.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини