Влюбена двойка вдигна сватба по родопски в Златоград

Сватбена церемония в изцяло родопски стил е една от успешните 
атракции и туристически услуги в Етнографския ареален комплекс в
Златоград, съобщи кметът на общината Мирослав Янчев. 

Облечен в автентичен родопски костюм, кметът ръководи 
церемонията по бракосъчетаване в двора на една от уникалните църкви в града през почивните дни. Последвалият църковен ритуал и венчавка беше окъпан в неочакван пролетен дъжд, който развесели още повече сватбарското хоро в двора на храма.

31-годишната Радослава Крушкова от Златоград и Иван Кузманов от София си казаха заветното "да" на родопска сватба, на която дори гостите бяха в народни носии. Близо 75 носии са събрали от читалища в района младоженците, за да пременят сватбарски възможно най-много от своите 100 гости.

Двамата влюбени се запознали в София, където работят - тя като служител в лизингова компания, той в транспортна фирма. Сватовница била сестрата на булката, която ги запознала преди година и половина, и съвсем естествено на сватбата влезе в ролята на кума. Лъчезарната златоградчанка довела любимия си на гости в родния град, а на мегдана кметът й подметнал идеята да направят сватба по автентичен ритуал, която вече е сред най-търсените атракции в най-южния родопски град.

Интересът към родопските сватби в Етнографския комплекс се засилва, а Златоград се доказа през последните години като дестинация за  културно-туристически туризъм, смята кметът Мирослав Янчев. Церемонията се извършва обичайно в двора на църквата "Св. Георги" в Стария град. Спазват се съхранените в Златоград традиции, свързани с венчавки и сватби, а местните читалища осигуряват носиите за сватбарите, които нямат автентични облекла. 

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини