Всеки трети българин работи на 1 май

Денят на труда е неработен ден,  но оказва се, че всеки трети българин работи на 1 май. Резултатите са от прочуване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, изготвено за Нова телевизия, съобщи меидята. Във всяка десета фирма на работа ще са половината служители.

 Две са основните причини хората да работят на празника. Първата е по-високата надница. Всеки, който работи днес, трябва да получи двойно възнаграждение. Другата причина е дежурството - хората, които работят по график, просто се оказват дежурни, независимо от деня и датата. Всяка десета фирма работи на празника, защото има прекалено много работа.

 Сред трудещите се в Деня на труда най-много са служителите в сферата на услугите и търговията, следва туризмът, производството, транспорта и здравеопазването. Най-малко са  работещите днес строители.

 Близо половината от почиващите пък ще си вземат допълнителни дни, за да удължат почивката и да слеят 1-ви и 6-ти май.

 „Натрупването на почивните дни води до изоставане на производството в някои предприятия и това налага служителите и работодатели в едно съвместно споразумение и партньорство да решат да работят на почивния ден, за да изпълнят заложените планове”, коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 „Като голямо предприятие ни трябва екип, който да работи и понякога празниците възпрепятстват поръчки за западни клиенти. Най-важното за нас е клиента”, подчерта Тодор Йосифов, който работи като мениджър във фирма за промишлени вентилатори. 

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини