Пет милионна китайска община иска да прави "родопско" кисело мляко

Излел е Дельо хайдутин“ покори публиката на фестивала на трите кралства в побратимения милионен Сючанг в Китай

Зам. –кметът на община Смолян Марин Захариев, родопската певица Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, бяха гости на побратимената на Смолян китайска община Сючанг, провинция Хенан, в която живеят почти 5 млн. души.

На срещата, освен протоколното представвяне на дата града- Смолян и Сючанг, са били обсъдени и възможностите за сътрудничество.

Огромен интерес от китайска страна е бил изявен към туризма, екологично чистите храни, както и възможностите за високотехнологични производства.

На база на тези разговори е проведена среща и с представители на млекопреработвателния бранш в Сючанг, които са показали готовност да развият поризводство на продукт с името на Смолян. Идеята вече има традиция в лицето китайското киселото мляко с марка „Момчиловци“, което се произвежда в Шанхай и е едно от най-популярните в Китай.

Зам.-кметът Захариев е поел ангажимент да обсъди възможностите за китайски продукт, който да носи името на Смолян, местност или пък село от региона.

Уникалните родопски изпълнители Валя Балканска и Петър Янев участваха и в артфестивал, с изяви на творци от Китай, Индия, Русия, Монголия. Под българския трибагреник многохилядната публика останала омагьосана от космическия глас на космическата Валя Балканска и традиционната българска гайда, оживяла под пръстите на виртуоза Петър Янев. Родопските арсисти раздали множество дискове с традиционна музика, автографи и снимки на стотиците азиатски почитатели, опитвайки се да обяснят спецификата и магията на родния фолклор. 

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини