Местан: Куманово трябва да е урок за политиците

"Проблемът в Куманово не е проблем само на Македония, това е проблем на балканския регион, на целия Европейски съюз, а случващото се там трябва да бъде урок за българските политици, които трябва да запазят етническия модел и гражданския мир". Това каза председателят на ДПС Лютви Местан по време на събор в златаришкото Горско Ново село, в което живеят над 500 души от пет етнически групи - българи, власи, помаци, роми и турци. Съборът е под наслов "Заедно срещу омразата" и е организиран от областната организация на Движението във Велико Търново.

В коментар на събитията в съседната страна той заяви, че "ДПС категорично осъжда всяка проява на етнорелигиозен екстремизъм независимо дали е провокиран от мнозинството или от малцинствата" и независимо от това къде се случва. По думите му събитията в македонския град актуализират стойността на българския етнорелигиозен модел.

"Българският етнически модел е алтернативата на гражданските конфликти", заяви той и отново призова всички политическите сили да "заровят" езика на омразата.

Местан вижда решение на проблемите с историческите наслоения в региона, предизвикани от различните конфликти, в ускорената интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз. Изрази надежда политическата криза в Македония да бъде овладяна, за да не прерасне в по-опасен етнически конфликт.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини