Сливат администрациите на 9 столични болници

Министерството на здравеопазването създава Гражданско дружество между 9 болници, което ще обедини администрацията на немедицинските дейности между тях.
Това са болниците в София с национално значение УМБАЛ "Александровска"; УМБАЛ "Св. Иван Рилски"; СБАЛАГ "Майчин дом"; СБАЛББ "Св. София"; СБАЛДБ "Проф. И. Митев"; УМБАЛ "Св. Екатерина"; УСБАЛИБ "Проф. И. Киров"; СБАЛЛЧХ ЕООД; УСБАЛЕ "Акад. И. Пенчев". 

Всяка от болниците обаче остава самостоятелна като структура. 

Гражданското дружество ще дава правни консултации и становища, ще организира немедицинската дейност и консултативната помощ, ще организира обучение и следдипломно обучение на студенти и специализанти. 

Сред другите дейности са администриране на научните дейности и клиничните изпитвания; организация и реализиране на проекти и програми; организация на дейностите по международно сътрудничество. 

Гражданското дружество ще организира административно-стопанските дейности, свързани сремонт и поддръжка на ДМА, болнично хранене и организация на храната за персонала, съгласно нормативните изисквания, стерилизация, транспорт, охрана и други доставки и услуги свързани с немедицинските дейности на лечебните заведения. 

Ще се занимава с дейностите по оперативното организиране на деловодната дейност, архива и съхранението на документите на лечебните заведения и ще организира дейностите по управление на човешките ресурси и безопасни условия на труд. 
Предмет на дейност ще са и администрацията на дейността на самото дружество и връзките с обществеността. 

От МЗ уточняват, че Гражданското дружество ще се занимава и с всяка друга административна и/или стопанска дейност, която е необходима за подпомагане осъществяването на основния предмет на дейност на всяко едно от лечебните заведения. 

Вчера здравният министър д-р Петър Москов прогнозира, че сериозно брожение ще предизвика сливането на болници и диспансери. Той припомни, че готвената реформа предвижда диспансерите да се преструктурират като отделения или клиники към съответната болница. 

„Фрагментацията не е добра от икономическа гледна точка. Не е все едно дали част от парите отиват в една смислена и малка администрация, или - в пет други такива. Нашите болнични директори са се превърнали в хора със самочувствието на владетели, феодали, на хора, които разпореждат и имат собственост", коментира здравният министър във Велико Търново. 

"Всеки директор, който се възпротиви на идеята за сливане на болници, ще бъде отстранен",обясни преди това той по повод отстраняването на д-р Дечо Дечев като директор на столичната болница "Св. Иван Рилски". 

Дечев изразил несъгласие лечебното заведение да се слее с Александровска болница и затова е отстранен.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини