Радан Кънев: Очевидна е войната между ДПС и Реформаторския блок

Очевидна е войната между ДПС и Реформаторския блок, съвсем открита е. Те за друго пресконференции не дават, за друго в парламента не се изказват. Какви ли не поводи използват, включително вътрешнопартийни, за тези атаки.

Така съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев коментира пред Би Ти Ви критиките на ДПС срещу министрите на РБ заради реформите, които те правят и думите на Лютви Местан, че водят война срещу Реформаторите, защото "не може да се води война срещу нищото".

"Има две причини ДПС да води войната: защото се провеждат реформи, които не ги устройват и че се отстраняват мафиотски лица от властта, които са свързани с тях и ги захранват. И двете са верни", заяви Кънев.

Той изброи реформите в енергетиката, МВР, здравеопазването, образованието и правосъдието, а по думите му промените в енергийния сектор са най-големият кошмар на Местан. "Подариха 350 млн. лв. на енергийната мафия, 700 млн. лв. е разликата между управлението на ДПС и сегашното. Това е най-големият кошмар на ДПС. Сменихме целия КЕВР, променихме закона. Променихме и закона за МВР и за ДАНС, отстранихме хората, които са пряко виновни за последния етап от източването на КТБ", заяви Кънев.

Според съпредседателят на РБ ДПС силно критикува реформата на министъра на здравеопазването Петър Москов, защото бил силен и "защото техните схеми се лимитират, махат се хора, след като се установи, че има нередни разходи". Според Кънев зад критиките на ДПС в правосъдието "стои ужасът, че ги вадим от най-силната им позиция – прякото политическо влияние върху българското правосъдие. Това искат да блокират".

Радан Кънев коментира и разследването на Би Ти Ви за имущественото състояние на кмета на Хасково Георги Иванов, който е подкрепян от местните структури на Реформаторския блок.

"При най-малкото съмнение за престъпление, ще оттеглим подкрепата си за кмета на Хасково Георги Иванов", зави Кънев. "Този тип партньорства с местната власт са едно ниво на компромис, за да участваш активно в политиката на национално ниво", обясни Кънев. Той допълни, че местните структури досега два пъти са заставали зад Иванов, вероятно и трети път ще го направят, но той като председател на партията на може да се меси в това решение.

"Влязохме в партньорство със силни представители на местната власт. Постигнахме високи резултати. Нищо ново не вади Би Ти Ви. Същите данни бяха показани през 2011 година, пак преди избори", заяви съпредседателят на РБ и добави, че повече от 100 кметове са свързани с голям и успешен бизнес. "Проблемът е  че местната власт е път към влияние, което дава широки възможности за бизнеса", каза той.

В тази връзка Радан Кънев заяви, че партията му е подкрепяла и друг кмет, за когото медии са вадили интересна информация – този на Бургас Димитър Николов. Според него "въпросът е в това дали в партньорства можем да бъдем коректив на хора, с които сме много различни. И с Николов, и с Фандъкова сме различни, особено различен съм с Борисов. Ако го нямаше обаче това партньорство между различни партии и хора, нямаше да го има това стабилно управление". 

За сина на кмета на Хасково Станислав Иванов, който е депутат от РБ – безпартиен, с декларирана принадлежност към ДСБ, Кънев каза: "Аз никога не съм го възприемал като сина на кмета. Станислав Иванов е вече шест месеца в парламента, работи като луд в енергийната комисия. До момента виждам много активен, смел и компетентен народен представител, който не се занимава с лобистки поправки. До момента е безукорен."

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини