Атина няма да отстъпи за орязване на заплати и пенсии

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че кабинетът няма да отстъпи от червените линии, които си е начертал и няма да има орязване на пенсии и заплати.
По думите на Ципрас, Атина и нейните кредитори са намерили обща почва в преговорите и двете преговарящи страни са постигнали съгласие по финансовите цели и нивото на ДДС, но не са съгласни относно въпросите, свързани с трудовия пазар и пенсионната реформа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Споразумението с кредиторите (ЕЦБ, ЕК и МВФ) се бави от месеци заради отказа на правителството на Алексис Ципрас да се съгласи на допълнителни намаления на пенсии и трудови реформи, които да улеснят съкращаването на работници. 

Гърция и международните кредитори трябва да съгласуват нов план за реформи, който да позволи удължаването на втората програма за международна финансова помощ за Атина за трети път и да се преведеоставащият пакет от 7,2 милиарда евро финансова помощ. 

Преди дни обаче финансовият министър Янис Варуфакис обяви, че европейските партньори оказват силен натиск врху Атина при преговорите за новото споразумение, като кредиторите искат "орязването на всички заплати до 700 евро".

Алексис Ципрас добави, че споразумението трябва да включва цели за нисък първичен бюджетен излишък за 2015-2016 г. и за преструктуриране на гръцкия дълг. 

На конференция в Атина гръцкият премиер увери сънародниците си, че няма възможност или шанс гръцкото правителство да отстъпи по въпросите, свързани с пазара на труда и пенсиите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини