Местан: Чехите имат ”Пражка пролет”, а България - ”майска”

Чехите си имат своята "Пражка пролет", България има своята "майска пролет", каза лидерът на ДПС Лютви Местан на митинг-събор в село Пристое.
Митингът се състоя вчера по повод годишнината от т.нар. майски събития по времето на "възродителния процес" в община Каолиново, предаде БТА. 

В отговор на въпроса, че през миналата година от трибуната на стадиона в село Пристое е отправил призив т. нар. майски събития да се отбелязват официално в България, Местан каза, че според него този призив е бил чут. 

"На следващия ден президентът Росен Плевнелиев е бил тук и ние приветстваме това, че е дошъл, посетил е населените места, които дадоха свидни жертви, почели са и паметта на жертвите с едноминутно мълчание; искрено приветствам това", заяви Местан. 

По думите на Местан "тези свидни жертви" са били за демокрацията, за правото да бъдем интегрирани в българското общество, но съхранили и своята идентичност. 
Той изрази недоумение от факта, че според една медия, ДПС е била сравнена с други партии от Балканския регион. По думите му това е просто грешен прочит на историята, грешен и циничен прочит на "майските събития", защото България "има ДПС като партия, която представлява интересите и на тези 10 000 души, които са днес на този стадион, защото ние сме не просто лоялни, а верни, предани български граждани, които още с възникването на партията казахме, че сме за единството, за суверенитета, за териториалната цялост на България". 

Председателят на ДПС каза още, че са изключени от редиците на партията някои политици, които са намеквали за сепаратистки идеи. По думите му партията е избрала да се развива като национално-либерална, а не като етническа партия. Това е уникален исторически шанс за България

Затова станаха възможни и мирният преход и българският етнически модел. Той не е изключителен продукт на ДПС, но беше осъществен с активното съучастие на партията, допълни Местан. 
По думите му това не е теза за монополизиране на мирния преход, обратното - признание на ролята на мирното гражданско общество и нашият призив е не за обратен прочит на "майските събития", не за грешен прочит, а за консенсусна оценка, че те са аналогът на "Пражката пролет от 1968 г.", каза още Местан. 

В приветствието си към присъстващите на стадиона в с. Пристое Местан каза, че миналата година от Пристое е поискал възпоменателните митинги да станат част от държавния протокол, "защото походът от Пристое през селата Куз, Климент, Каолиново е походът за българската демокрация". 

В името на бъдещите поколения и като израз на признание към репресираните, настояваме събитията да се изучават като урок по демокрация, каза още Лютви Местан.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини