Всеки втори смартфон има екран над 5 инча

Световният пазар на смартфони не спира да бележи рекорди по обем и стойност на продажбите. Отчетлива тенденция е ръстът в популярността на фаблетите и LTE устройствата, сочат свежи данни на анализаторската компания Gfk.

През първото тримесечие на 2015 г. продажбите на умни телефони са нараснали с 8% спрямо същия период на предходната година и възлизат на рекордните 96 млрд. долара.

Gfk очаква китайският пазар да се върне скоро към растеж, благодарение на 4G устройствата. В периода януари-март 2015 г. продажбите на LTE смартфони за първи път са превишили 50%, като заслугата е основно на Китай, а до края на годината тези устройства ще заемат 59% от пазара.

Бързо проникват моделите с големи дисплеи, или т.нар. фаблети, които имат диагонал на екрана от 5 инча нагоре. През първото тримесечие делът на фаблетите се определя на 47% от всички продадени смартфони, т.е. почти всеки втори модел е с голям екран.

За сравнение, година по-рано фаблетите имаха дял от 32% на пазара за смартфони. Gfk очаква делът на тези устройства да нарасне до 69% към края на настоящата година.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини