Смолянски гайдари обраха награди и стипендии на национален конкурс

 Смолянските гайдари Стоян Гушков, Алекс Димитров, Иван Дурев и Даниел Чилингиров, показаха завидно майсторство на каба гайда и обраха високите отличия на Националния конкурс за гайдари и инструментални камерни състави в Нови пазар. Конкурсът се провежда всяка година под патронажа на Министерство но културата и кмета на Община Нови пазар, като има и международно участие. Целта е да се издирват и популяризират нови, талантливи дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство.

Авторитетно жури, с председател проф. Милчо Василев, ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, присъди на участниците от Смолян куп награди: 

В категория „Изпълнения на каба гайда“, І възрастова група – Първо място за Стоян Живков Гушков;

  • В категория „Изпълнения на каба гайда“, ІІ възрастова група – Първо място - Алекс Наумов Димитров, Второ място - Даниел Веселинов Чилингиров, Трето място - Иван Тодоров Дурев;

  • В категория „Камерни гайдарски състави“ – Първо място за квартет родопски гайди в състав Алекс Наумов Димитров, Иван Тодоров Дурев, Даниел Веселинов Чилингиров и Стоян Живков Гушков.

За отличното си представяне в конкурса, както и за стимулиране на бъдещото им развитие в областта на фолклорното изпълнителско изкуство, Министерство на културата удостои с годишни стипендии Алекс Димитров, Иван Дурев и Даниел Чилингиров. Стипендиите са три за цялата страна, и трите идват в Смолян.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини