Атентаторът Марсел трябвало да взриви друг автобус!

Друга цел е имал атентаторът, който остави сак с бомба в багажното отделение на автобус на „Омега груп“, пътуващ с работници от Прага за Варна. Това разкриват ексклузивно пред „ШОУ“ пътници от возилото, които дочули разговорите на унгарските разследващи.
„Като обезвредиха бомбата и започнаха да разследват, стана ясно, че са говорили с хората, продали билета на този, за който се подозира, че е атентаторът. И от гишето им казали, че бил бесен, като си купувал билета, защото бил изпуснал автобуса, който всъщност трябвало да хване “, разказват пред наш репортер групата от 7-8 гурбетчии, които в понеделник сутринта пристигнаха с автогара Варна със 17-часово закъснения заради инфарктните им преживявания на път към родината. 

Стоян от Бургас и две семейства от Добрич опъват жили в странство, за да припечелят някои лев, но хабер нямали, че финалът на гурбета им ще им дойде така „на баир”. „Ние всички работим в една фабрика в Прага, собственост на един руснак, която произвежда кори за автомобили. Бачкаме там вече няколко години и горе-долу бива. 

Прибирането ни обаче беше наистина доста шокиращо“, 

обяснява Стоян, докато чака превоза си за Бургас. Той и колегите му имали осигурени билети за редовната линия Прага-Варна и хванали автобуса на „Омега груп“ с номер СА0505ХМ в 10 часа в събота от автогара „Флоренц“. С тях се качили и други българи, също така - румънци, една украинка и един мъж с черти на азиатец. Общият брой пасажери, които отпътували с посока България, били 35 – пътниците, плюс двамата шофьори. Единият от шофьорите е Драгомир Петков, той е и собственик на транспортната фирма. Двамата с колегата му Митко се сменят на по 8 часа и само те въртят геврека, защото се наложило Драгомир да се раздели с другите си шофьори, тъй като работата намаляла. Именно собственикът и управителят бил зад волана, когато в рейса се усетила остра миризма на ацетон и бензин. Това се случва след междинната спирка Бърно, където били спрели за малък престой - около 15-ина минути. „В Прага се качва пътник за Братислава. Спираме на Бърно за почивка и човекът изчезва. На тръгване броим-броим и виждаме, че един от пасажерите го няма. Почакахме доста, свирихме, търсихме го, но го нямаше. И трябваше да тръгваме. Знаехме, че има и багаж, но просто не можехме да разберем кой точно е неговият, че да му го оставим. И тръгнахме без един пътник, но с багажа му за България, в посока Будапеща“, разказва ексклузивно пред „ШОУ“ Драгомир Петков.

Потеглили към Унгария някъде в 12,40 часа със сериозно закъснение в графика. Още тогава пътниците започнали да се чудят какво може да се е случило с изчезналия пасажер, обясниха самите те пред наш репортер. „На повечето ни беше направили впечатление, че сякаш 

беше пиян

Сега, колко е пил, не знаем, но при всички положения миришеше здраво на алкохол“ разкриват от добричката група. Това потвърдила пред тях и румънката, седяла до изчезналия безследно пътник, който, по думите на Петков, бил около 25-годишен. Румънката и атентаторът били седнали в задната част на автобуса, като мистериозният млад мъж не бил изобщо разговорлив. „Освен миризмата на алкохол, на никого нищо друго не му направи впечатление, защото всеки е уморен, сяда си на мястото и си почива. Само помня, че беше с шапка на главата“, обяснява пред наш репортер Стоян. 

Автобусът си карал по маршрута и може би след два-два и половина часа започнала да се усеща миризмата на ацетон и бензин. Шофьорът Митко препитал всички пътници дали някой от тях не е разлял нещо, че се носи страшно подозрителна миризма, но всички вдигали рамене. „Питаха ни дали не носим нещо в саковете си, което да мирише така, но всеки каза, че не“, обясняват разминалите се на косъм от адска смърт бачкатори и техните жени. 

Тогава Драгомир Петков и колегата му решили да спрат автобуса, особено предвид факта, че имало и багаж без пътник. „Спираме на един паркинг на бензиностанция на околовръстното на Будапеща, където имаше и заведение, и отваряме багажника. И виждаме, че един от саковете е мокър. 

Отваряме и вътре виждам… бомба!!!“

ярко си спомня собственикът на „Омега груп“. И добави, че взривното устройство било поставено в най-обикновен сак „от ония, китайските, за 15 лева“. Той и колегата му изтръпнали и се развикали на пътниците моментално да се отдалечат от автобуса. „Ние повечето бяхме слезли долу, но не виждахме какво има в сака, а само, че е малък и тъмносин на цвят, и беше мокър откъм дъното. По едно време обаче момчето го отвори и побягна. Вика: „Бягайте, това е бомба!“, разказаха пред наш репортер част от пътниците, които вече бяха спокойни, тъй като всички се разминали само с уплах. Но тогава били в потрес. „Аз успях да мерна какво има в сака - бензинова туба – 3- или 5-литрова, не можах да преценя. Мисля, че се беше разяла от течността – ацетон или бензин, а до нея имаше бомба с таймер и часовников механизъм, и кабели, който бяха омотани около тубата с черно тиксо. Всичко беше покрито с някакъв плат – памучен или вълнен. Чух, че полицаите на място казаха, че сигурно било, за да се възпламени по-лесно“, разказа единият от пасажерите, кръстейки се. 

След обаждането на Драгомир в полицията, само след минути на мястото се изсипали всички унгарски спецслужби. „Първо не бяха отцепили района, но като отвориха сака и като видяха, опънаха лентите“, разказват очевидци. „Експертите ни казаха, че

живеем втори живот! 

Имали сме късмет, че разтворът е бил много силен и е разял пластмасовата туба, течността се е разляла, и оттам ние вече надушихме овреме. Иначе – 34 души си заминавахме!“, категоричен беше собственикът на „Омега груп“. Пътниците потвърдиха, че след като ги закарали в полицията, разследващите им обяснили, че са извадили луд късмет и не са хвръкнали във въздуха. 

След като сапьори обезвредили бомбата, в продължение на 17 часа извършвали процесуално-следствени действия и разпити с всички пасажери. Работниците обяснили в детайли какво си спомнят и дали описание на атентатора. Той се казва Марсел, научи ексклузивно „ШОУ“. Това име поне е изписано на багажната му разписка, която е запазил шефът на фирмата, разкриват източниците на народното издание. Те не могат да се сетят за фамилията му, но според тях и разследващите атентаторът е или от чешки, или от словашки произход. Той е запечатан от камери в Бърно, доверяват още пред „ШОУ“ пътниците в автобуса, които са го дочули от унгарските разследващи. „Те даже си мислят, че имената, които си е дал, не са истински. Той няма нужда да показва и паспорт даже, защото в ЕС и никой не му иска. Така че може да си казва каквито иска имена“, категорични са пътниците. 

По думите им, от проверката на разследващите категорично станало ясно, че Марсел е трябвало да се качи на друг автобус, но го изпуснал. „Една от хипотезите е, че може да се е напил и за това. А да е пил за кураж, ако не е бил сигурен, че може да направи това, което е замислил...“, коментира пред „ШОУ“ наше топченге. По думите му, от информацията, която излиза по показанията на очевидци, заложената бомба е запалителна, по всяка вероятност - бензинова. „Този тип бомби имат детонатор с много малък заряд – колкото когато таймерът стигне до определения момент да допрат двете пластини, да затвори веригата и да подаде искра. Оттам-насетне 

пламва течността и можете да си представите какво се случва!“ 

обяснява той. 

Към момента не е ясно какво точно би могла да е целта на атентатора и дали всъщност тя е някой от автобусите. „Възможно е просто да е искал да пренесе бомбата. Но също така да е трябвало да я заложи в друг автобус или на някоя гара“, счита варненски разследващ. Много трудно обаче според него ще се установи кой точно автобус е изпуснал Марсел, тъй като според проверките от Прага за Братислава има десетки рейсове, които се движат през половин час. 

Покрай случая с бомбата изскача и един много интересен факт – в началото на март друг автобус на фирма „Омега груп“ е бил запален, при това – отново в Прага. „Не знам дали е умишлено или не, но се знае, че това се е случило. На мен Драгомир ми беше казал, че по принцип го паркира на място, където има камери, но тогава не било свободно. На следващата сутрин автобусът бил само на скелет“, разкрива пред „ШОУ“ шефът на варненската автогара Васил Михайлов. По думите му „Омега груп“ имали само два автобуса, като след изпепеляването на единия с номер СА8448ХТ, останал сами този с бомбата. Все още никой не се наема с твърда хипотеза дали в основата и на двата случая не стоят разчистване на сметки между конкурентни фирми в международните превози, тъй като засега няма доказателства в тази посока.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини