БНБ не може да отпечата бюлетините за вота

Няколко месеца преди местните избори, изникна проблем с отпечатването на бюлетините. Посочени като „технически" затруднения са причината печатницата на БНБ да не може да се справи със задачата да осигури необходимите изборни книжа поради. Причините са големият обем, кратките срокове за изпълнение и сложните изисквания към бюлетините, пише вестник „Преса".

От печатницата изпратили писмо до председателя на парламента, за да я уведомят за казуса. Проблемът бил обсъждан на извънреден председателски съвет в петък. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, проблемът е заложен в Изборния кодекс на Мая Манолова, приет през 2014 година. Бомбата е в текста, указващ, че бюлетините може да произвеждат само печатници с лиценз за издаване на ценни книжа. А такива в България са три: освен печатницата на БНБ и две частни - „Демакс" и „Дунав преса". Една от възможните промени е бюлетините да не са със статут на ценни книжа.

Изход ще се търси на нова спешна среща във вторник от 10 ч. - час преди началото на извънредното заседание на парламента. На нея депутатите трябва да представят свои предложения. Поканени са и представители на БНБ и Министерството на финансите.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини