Петте смъртни гряха на отпускаря

Не си и помисляйте, че това е ежедневие в Тайланд, макар да сте видели много секси снимки в туристическите реклами. Когато Ким Кардашиян се мотае така, това е само за фотосесията на плажа и с охрана

В сезона на отпуските може да се отправите някъде наблизо ил надалеч. Където и да сте, Уилям Хенсън дава няколко добри съвета за възпитано поведение по време на отпуска, а той е експерт в това. Ето пет ситуации, които могат да ни докарат неодобрение от местните хора, другите отпускари или приятелите ни в социалната мрежа.

Дете на задната седалка

Свободното пространство в самолета или в автобуса е малко, а хората обикновено са в повече и по правило са склонни да си пречат. Хенсън припомня, че не е препоръчително да се стои на пътеката. Ако зад вас седи дете, то обикновено ще рита гърба на седалката ви или вдига шум. Правенето на забележки в този случай обаче е нарушение на етикета, колкото и да се дразните. Можете да помолите учтиво родителите да успокоят рожбата, за предпочитане с усмивка и разбиране.

Колко е важно да си облечен

В различните страни имат различни норми за минимума облекло, който е нормално да се носи. Разголването е забранено в много от страните в Близкия Изток и то не само за жените. Това е всеизвестно. Но има и по-малко известни забрани, които могат да ви навлекат не само укор в погледите на околните, но и глоба.

В Катар клиновете не се смятат за облекло и не могат да се носят вместо дънки или панталон. Там ако ще ги слагате, трябва и пола, за да се приеме, че сте се облекли. 

От 2011 год. в Испания бикините и банските за законни само на плажа. По околните барчета и магазини трябва нещо по-съществено отгоре. Глобата в Майорка за неспазване на това е 700 евро.

В катердалите или църквите не се влиза по къси панталони, къси поли или дрехи без ръкав. Глоба няма, но може да не ви пуснат в този вид.

При разходка из Дубай е крайно желателно дрехите да покриват колената и рамената. През 2013 год., например, охраната на Marina Mall раздавала на разголените туристи специални сини картички с напомняне, че трябва "да изглеждаме скромно". Не е точно забрана, но е малко унизително.

В Таиланд бикините не са забранени, но не се гарантира безопасността на красивите момичета, които решат да се разхождат извън плажа по бански. Миналата година премиерът Прают Чан-Оча взе, че каза, че по бански без да се страхуват могат да се разхождат само грозните, за останалите не е сигурен. После се извини за тези си думи като каза, че никого не е искал да обиди, но туристките все пак трябва да внимават повече.

Без интимности

В повечето мюсюлмански страни, но и навсякъде, където хората са религиозни, нежностите на публични места са неприлични. Но в Абу Даби може да давате обяснения в полицията, ако се целувате и прегръщате с половинката си на публично място.

Не споделяйте чак толкова

Хенсън напомня, че възпитаните хора не досаждат с хвалби на приятелите си. Т.е. не е нужно да правите подробни репортажи от турски хотел в социалните мрежи, 3-4 снимки стигат, по 10 на ден са си спам. Ако приятелите ви искаха (или можеха) да споделят отпуската си с вас, тя щяха да го направят, смята експертът.

Още по-досадни са класики в жанра от сорта на Айфеловата кула на длан, краката ми в басейна и други добре познати.

Вземете разговорник

Може да не научите нито дума, защото не ги запомняте или не ги произнасяте правилно. Но да нямате въобще желание да го направите - това вече е неуважително към страната, която посещавате и към местните хора, които срещате. Минимумът ежедневни фрази - здравейте, довиждане, благодаря, извинете, сметката моля, къде е тоалетната. Дори да може да се разберете на английски, хората ще оценят високо опита да комуникирате на техния език. Дори при това да си помагате с разговорник.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини