София, Атина и Анкара заедно в контрола на границата

България, Гърция и Турция ще се борят заедно с бежанците и с контрабандата чрез нов контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.

Благодарение на този център, който ще бъде разположен на граничен пункт "Капитан Андреево", полицейските и митническите органи на трите страни ще могат в реално време да обменят информация и съответно да реагират бързо и адекватно срещу нелегалната имиграция и организираната престъпност.

За да стане това възможно обаче в Гранитна зала на Министерски съвет се събраха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, вътрешният министър на Турция Себахатин Йозтюрк и силовият министър на Гърция Йоанис Панусис. Под погледа на премиера Бойко Борисов и на делегати от двете съседни страни те подписаха споразумение за тристранно и митническо сътрудничество.

"Честито", ги поздрави лаконично Борисов и напусна Гранитна зала.

"Сегашният момент от историческото развитие на Европа е най-подходящ за такова споразумение", убедена е вицепремиерът Бъчварова. Тя обясни, че въпросниятконтактен център се подготвя още от 2011-та година.

Тероризъм, нелегална миграция и организирана престъпност са трите проблема, с които едновременно се сблъскат България, Гърция и Турция, стана ясно още от думите на МВР шефа. "Трябва да мислим за бъдещето. Можем да се справим", обеща вицепремиерът Бъчварова. Тя не пропусна да благодари на премиера Бойко Борисов, като обясни, че той е проявил разбиране и се е включил във финала на преговорите.

"Турция е приютила 2 млн. нелегални имигранти, от които 1,7 млн. са сирийски бежанци. 5,5 млрд. долара изхарчила Турция за тези бежанци. 300 млн. долара е сумата, с която са участвали западни страни", разказа от своя страна и вътрешният министър на Турция.
Според него новият контактен център е доказателство за многостранното сътрудничество между България, Гърция и Турция.

"Преживяваме общи опасности, които ни обединяват", призна и силовият министър на Гърция. За него споразумението е доказателство за това, че трите страни са съгласни да се справят с проблемите със съвместни усилия. "Подаваме си ръка, за да се справим демократично и мирно", заключи Панусис.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини