Путин провери внезапно готовността на ПВО и на авиацията

Внезапна проверка на боеготовността на авиацията и на противовъздушната отбрана (ПВО) направи Военното министерство на Русия, предаде РИА Новости. Решението за вдигането в пълна бойна готовност е на върховния главнокомандващ Владимир Путин, каза военния министър ген. Сергей Шойгу.

"В целите на по-далечната подготовка на стратегическото учение "Център-2015" Върховното главно командване реши да провери боеготовността на авиацията и на противовъздушната отбрана на Централния военен окръг (ЦВО)", каза Шойгу.

Той напомни, че в рамките на подготовката на ЦВО в Таджикистан е завършена внезапна проверка на готовността на Колективните сили на оперативното разгръщане на Организацията на договора за колективна сигурност. Там членуват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Русия и Таджикистан - б.р.

"В тази връзка са дадени указания за привеждане към 13:00 часа Московско време на обединеното стратегическо командване, второто командване на ВВС и ПВО на Централния военен окръг, част от авиационните съединения и воинските части на командването на Далечната авиация на Западния и на Южния военен окръг в бойна готовност степен "Пълна", съобщи Шойгу.

Последната внезапна проверка на боеготовността на Въоръжените сили на Руската федерация стана от 16 до 21 март - основният акцент бе направен на отработка на действия в Арктика. Задействани бяха силите на Северния флот, западния военен окръг и Въздушно-десантните войски - около 80 хиляди военнослужещи, 30 000 наземна бойна техника, десетки бойни кораби, подводници, самолети и вертолети.

Първата след времената на СССР внезапна проверка на армията бе проведена в Русия в 2012 година, наскоро след като Сергей Шойгу бе назначен за министър на отбраната. По мнението на експерти, тези проверки позволяват съществено да се подобри взаимодействието между видовете и родовете въоръжение сили в руската армия. Ежегодно има няколко подобни мероприятия, а освен това се провеждат и около 3,5 хиляди планови учения на различно ниво.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини