Започна Празникът на българското кино в Рим

Министърът на културата Вежди Рашидов откри късно снощи в Дома на киното във вила "Боргезе" в Рим Осмото издание на Празника на българското кино. Препълнената първа зала не стигна за десетките приятели на българското кино, затова се наложи да бъде отворена и втора зала за многобройната публика.

Италиански и български артисти, режисьори, сценаристи, продуценти, филмови дейци, дипломати приветстваха Вежди Рашидов за Споразумението за кинематографска и аудиовизуална копродукция между България и Италия, което той подписа по-рано същия ден с италианския министър на културното наследство и дейности и на туризма Дарио Франческини.

„Щастлив съм да поздравя толкова много български и италиански творци, отдадени на киното, както и публиката", заяви в словото си министър Рашидов. Той посочи, че Споразумението дава възможност за финансиране от двете държави на филмови и аудиовизуални копродукции, което несъмнено ще даде и тласък на съвместното филмопроизводство. Директорът на Дома на киното в Рим Джорджо Госети поздрави Вежди Рашидов за усилията му да подкрепя и популяризира българското филмопроизводство. „Очакваме и нови български филми в съвсем скоро време", каза г-н Госети, който участва и в селекцията на филмите за фестивала във Венеция.

Специално за среща с Вежди Рашидов на Празника на киното ни дойде и експосланикът на Република Италия в България г-н Стефано Бенацо. Той съобщи на министър Рашидов, че има възможност да осигури безвъзмездно за български творци площ на Венецианското биенале през 2017 г. и очаква българската страна да се възползва от този шанс да бъде показан българският талант.

При откриването на празника във фоайетата на Дома на киното бе представена и изложбата „Обичам този филм" с 60 плаката на популярни български и световни филми. Куратор на експозицията е Анна Симеонова. 
Осмото издание на Празника на българското кино в италианската столица, организирано от Българския културен институт в Рим с подкрепата на Министерството на културата и Националния филмов център, е посветено на стогодишнината на филмовото изкуство в България. От 25 до 31 май 2015 г. италианският Дом на киното (Casa del Cinema - Villa Borghese) е домакин на Празника на българското кино в Рим.

Във филмовия ни празник в Рим участват и Асен Блатечки, Стефан Командарев, Владимир Пенев, Явор Веселинов, Стефка Янорова, Параскева Джукелова, Малин Кръстев, Михаил Билалов, Георги Балабанов, Галина Тонева.

На откриването всички присъстващи благодариха специално на Жана Яковлева - директор на Българския културен институт в Рим, за положените усилия в подготовката на кинофорума, както и за перфектната организация на поредния Празник на българското кино в италианската столица.

В програмата са включени някои от най-интересните ленти, създадени през последната година, като „Съдилището" на българския режисьор Стефан Командарев (награда за най-добър български филм от „София филм фест" през 2014 г. и за главна мъжка роля на фестивала „Златна роза" 2014) и „Досието Петров" на режисьора Георги Балабанов и известния френски сценарист Жан-Клод Кариер, грабваща история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. Именно със „Съдилището" на режисьора Командарев бе дадено и началото на филмовия ни празник в Рим.

Годишнината е и повод в Рим да бъдат показани някои от най-обичаните филми от миналото, специално преведени за случая, между които и заглавия, които са добре познати в Италия - като „Козият рог" на Методи Андонов и „Крадецът на праскови" на Въло Радев.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини