Отборът на Чепеларе подобри резултата си от международно състезание за "кола на бъдещето" в Ротердам

Отборът на изобретателите от Чепеларе

Отборът на Техническия университет – София зае второ място в състезанието Shell Eco-marathon Европа 2015 в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка.

Сред останалите три български отбори, бяха и учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ в Чепеларе, които подобриха резултатите си от участията предишни години и се класираха достойно в своите състезателни категории.

В категорията „Прототипи“ с електрическа батерия се състезаваха два екипа от България- на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия в Чепеларе, които заеха съответно 28-о и 31-о място. В тяхната категорията се класираха общо 33 автомобила. Отборът от Чепеларе измина 132 км за киловатчас, което е с 30% над постижението от участието му миналата година.

Отборът на Техническия университет – София зае почетното второ място сред 8 отбора, които се състезаваха в категорията автомобили „Градски тип“ с водородна горивна клетка на финалите на ShellEco-marathonЕвропа 2015. Отборът измина забележителните 215 км/м3, като остави пред себе си единствено студентите от Политехническия университет в Нант, Франция, с резултат 373 км/м3. Така за трети път в своето дългогодишно успешно участие в Shell Eco-marathon ТУ-София утвърди мястото си сред най-добрите отбори на състезанието.

Автомобилът на Техническия университет – Варна зае 6-о място от 8 в категорията “Градски тип“ автомобили на бензинс постижение от 105 км с литър гориво. Отборът преодоля успешно неочаквано възникналото сериозно предизвикателство на състезанието. Студентите от ТУ-Варна бяха разработили автомобила си на компресиран природен газ (метан), но в Ротердам стана ясно, че няма друга кола от „Градски тип“ с това гориво и отборът бе принуден да премине на бензин – задача, с която отборът се справи блестящо.

По време на Shell Eco-marathon Европапомежду сисе състезават представители набъдещото поколение от инженери и учени на възраст между 16 и 25 години от около 30 страни. Успехът се определя от разстоянието, което всеки отбор изминава с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. Домакин на надпреварата от 2012 г. до 2015 г. бе град Ротердам, Холандия, където, благодарение на пригоденото за целта улично трасе, Shell прависъстезанието достъпно за широката общественост.

През 2016 г. Shell Eco-marathon Европа ще се проведе в Лондон.

 СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини