Стотици в отпуска за деня на големия протест в Гърмен

Жители на община Гърмен масово пускат молби за отпуск за 2 юни. В деня, в който се навършват 139 години от гибелта на поета революционер Христо Ботев, стотици ще излязат на голям протест срещу ромските кражби и безхаберието на държавата към прилагането на закона спрямо жителите на квартал „Кремиковци". В последния ден на тази седмица много местни хора са поискали да ползват отпуск за тази дата. От работа ще отсъстват чиновници в общината, служители в различни държавни институции, работници в частни фирми. Най-много ще са отсъстващите от шивашките цехове в общината.

„Все още не сме решили кога ще е началният час, но най-вероятно ще е в 12,00 часа. Ще се съберем пред сградата на общинска администрация в Гърмен, когато пуснат сирените. Ще почетем гибелта Ботев и на загиналите за свободата на България. След това ще започне протестът ни. До края на деня /б.а.-петък/ ще внесем уведомление в общината за събитието на 2 юни", заяви председателят на Инициативния комитет Иван Кременлиев, който е бивш полицай.

„Хората имат право да протестират. Нека държавните институции най-сетне се размърдат и осигурят прилагането на закона еднакво за всички български граждани. Протестиращите искат държавата да си свърши работата", коментира кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Бунтарите настояват незабавно да се блъснат 124-те незаконни постройки в циганската махала, за които има заповеди за събаряне още от 2011 г. Твърдят, че ако те го направят, веднага ще им бутнат строежите и ще ги арестуват, но на ромите всичко е позволено, за да гласуват правилно.

От Дирекция „Национален строителен контрол" в петък отправиха нови покани за доброволно премахване на незаконните постройки землището "Падарката" в село Марчево. Срокът ромите сами да бутнат жилищата си е 14-дневен. Ако не бъдат предприети действия за доброволно премахване, от ДНСК ще започнат процедура за избор на изпълнител за принудително премахване, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Протестното шествие във вторник ще достигне непосредствено до входа на ромския квартал „Кремиковци", където има кордон от жандармеристи. Всяка вечер до 2 юни ще има подобни шествия, които ще са мирни. Полицейското присъствие в района остава засилено.

Напрежението в района остава седмица след екшъна на 23 май. Тогава над 200 роми нападнаха с брадви, ножове, камъни и дървени сопи няколко младежи в съботния следобед в квартал „Заграде". Пострадаха десетки, които по чудо се разминаха с по-тежки последици при ромската атака. Това взриви мира в района. Жители на общината настояват за стоварването на тежестта на закона върху ромското гето - да се съборят всички незаконни постройки, за които има заповеди на ДНСК още от 2011 г., и да се изселят всички лица, които нямат адресна регистрация в Гърмен.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини