Масон вече не може да стане прокурор или съдия

Проектът за промени в Закона за съдебната власт/ЗСВ/ предвижда задълбочени проверки за почтеност на магистратите, пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет /ВСС/от магистратската квота, повече   независимост за прокурорите и самоуправление сред съдиите. Това са само част от идеите в проектозакона, който е публикуван за обществено обсъждане.

В поректа е предвидено да се прави сериозен подбор на бъдещите съдии магистрати. Освен това ще се промени и начинът по който те ще бъдат оценявани и наказвани.

В Инспектората към ВСС ще има ново звено, което ще извършва задълбочени проверки за почтеност.  Обект на проверките ще бъде и дали магистратите принадлежат към тайни общества и дали участват в   ритуали. В декларациите си всеки магистрат ще трябва да посочва ако е масон, например. Това ще се смята за несъвместимо с професията и той ще трябва да избира дали да работи в съдебната власт или   да остане член на организацията. В случай, че това обстоятелство бъде скрито, а в последствие се установи съпричастност, то ще започват дисциплинарни производства, пише в проекта на ЗСВ.

И в Закона за съдебната власт, както и в текстовете за промени в Конституцията, е записано, че ВСС вече се състои от две колегии - съдийска и прокурорска. Всяка от тях ще решава отделно въпросите,   касаещи съда и прокуратурата. Решенията вече ще се взимат с мнозинство от повече от половината членове. Гласуването ще е явно и няма да има възможност за "въздържал се". Членовете на ВСС от   съдебната квота, в прокурорската и съдийската колегия, ще се избират с пряк избор от всички съдии, прокурори и следователи в страната. Всеки може да издигне мотивирана кандидатура. Този избор ще се   прави на общи събрания.

На общи събрания ще се избират и три комисии към ВСС - Комисията по атестирането и конкурсите, Комисията по професионална етика и почтеност и Комисията по дисциплинарна отговорност, които ще   решават най-важните въпроси. Всяка от тях е с мандат една година, а в състава й влизат отново съдии, прокурори и следователи, избрани от магистратите. Обжалването на решенията на ВСС вече спира   изпълнението им. Членовете на ВСС ще продължават да работят като магистрати.

За  парламентарната квота се предвижда  тези, които предлагат кандидати, да обявят начина, по който са стигнали до номинациите. Целта е повишаване на публичността в процедурите и   избягване на съмненията за договорки. Остава и принципът на случаен подбор на делата в съдилищата. В прокуратурата обаче това ще става по правила, предложени от главния прокурор и приети от   прокурорската колегия на ВСС. Тук се набляга на специализацията на прокурорите.

Отдавна коментираната възможност за съдийско самоуправление вече е залегнала в ЗСВ. Общите събрания на съдиите ще решават на каква натовареност да работят членовете на ВСС, избрани от съдийската   квота. Съдиите вече ще могат да предлагат председатели, да одобряват заместниците им, дори да определят съдиите в отделенията. Проектът с нови текстове в ЗСВ слага край на няколко поредни ръководни   мандата. Всеки ще има право само на два последователни, независимо на какво ниво. Пленумите на ВАС и ВКС задължително ще изслушват номинираните за председатели на двете върховни съдилища.

В проекта на ЗСВ се залага и на стимули отделните прокурори да работят ефективно и самостоятелно. Прокуратурата вече ще се нарича само единна, като формулировката "централизирана" отпада.

Върховната административна прокуратура да бъде закрита, а функциите й да се поемат от административни отделни в окръжните прокуратури, пише в текстовете за промяна в ЗСВ. Освен министъра на   правосъдието, предложения за ръководители на прокуратури могат да идват и от по-горестоящи техни колеги. Ръководителите ще се избират отново с явно гласуване от прокурорската колегия.   Ръководителите на прокуратурите вече ще трябва да представят и план за работата една година напред. Редовите обвинители вече ще са подчинени на началните си само по отношение на организацията на   работата и администрирането на преписките. Залага се на работата на отделните наблюдаващи прокурори.

Като цяло проверките на магистратите стават по-строги. Конфликтът на интереси, доходи с неясен произход са само част от нещата, които ще бъдат детайлно разглеждани при всеки магистрат. Магистратите   ще декларират цялото си имущество, доходи, свързани лица, наличие на частен интерес. Така вече ще се описват и доходите на членовете на семейството или на лицето, с което всеки магистрат е във   фактическо съжителство. Ще се декларират от aвтомобили, трактори, селскостопанска техника, до яхти, благородни метали, бижута, скъпоценни камъни, произведения на изкуството и нумизматични колекции, ако общата им стойност надхвърля 10 000 лева. В декларациите ще се описват банкови сметки и депозити, вложения в инвестиционни и пенсионни фондове ако общо са над 5000 лева, също така и акции в   дружества и задължения и кредити над 5000 лева, кредитни карти, с кредитен лимит над 5 000 лв. или валута. Описвани ще бъдат ипотеки, гаранции, включително издадени в полза на трети лица, стоки и услуги на изплащане отново над 5000 лева.

Предвижда се служебните проверки да стават от специален софтуер, който да отчита несъответствия. Ако програмата засече такива инспекторите образуват допълнителна, по-щателна проверка. В промените за ЗСВ има нови текстове, които касаят имунитета на магистратите. Предвижда се главният прокурор да внася мотивирано предложение за повдигане на обвинение на магистрат, а съответната колегия на ВСС ще прецени дали прокуратурата разполага с достатъчно доказателства, за да преследва съдията, прокурора или следователя.

Предвижда се още главният прокурор да внася предложения до съответната колегия за отстраняване на разследван съдия, прокурор или следовател, само ако има повдигнато обвинение. Максималният срок за   отстраняване е вече най-много година и половина. За всички на ръководни постовете в съдебната система се предвиждат два типа наказания - забележка и дисциплинарно освобождаване от длъжност. Има   възможност, която ще се дава на магистрати, които имат пропуски в работата си. Те ще бъдат подпомагани в индивидуален план от специалисти по професионално развитие на НИП, експерти по психология, социални и хуманитарни науки и други.

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Sa
    Sas
    3 0
    19:59, 29 май 2015
    ........и кмет, и кмет.........
  • 2
    Ба
    БАЙ УЙ
    2 0
    07:34, 30 май 2015
    Тогава трябва да закрием съдебната институция,че там са 90% масони.

Още новини

Последни новини