Почина българинът, изпратил Нийл Армстронг на Луната

На 95 години в Синсинати, САЩ, почина Виден Табаков, инженер, почетен професор на НАСА. Човек с необикновена съдба, пълен с премеждия живот, пише "24 часа". Той е участник в екипа, подготвил мисията и изстрелял в Космоса “Аполо 11”, чийто командир Нийл Армстронг на 20 юли 1969 г. стана първият човек, стъпил на Луната. Виден Табаков е роден в белоградчишкото село Стакевци през 1920 г. След като я завършва през 1939 г., Табаков заминава за Прага, където записва машинно инженерство в Карловия университет. В Прага Табаков успява да изкара само един семестър, защото в края на 1939 г. Хитлер завзема цялата територия на Чехословакия. Вузовете са закрити и българинът заминава да учи в Берлинския университет в Германия. След като се дипломирал като машинен инженер, Табаков започва работа в концерна “Сименс”, където работи по създаването на специални материали за облицовка на подводници.

В Берлинския университет нашенецът завършва и втора инженерна специалност - самолетостроене. Започва да готви докторат, същевременно и сътрудничи на конструктора Ханс-Йоахим фон Охайн, който създава първия самолетен турбореактивен двигател. Талантливият българин е забелязан и от най-големия за онова време специалист по ракетостроене и космонавтика Вернер фон Браун и е привлечен в екипа му. Фон Браун е известен като баща на немското ракетостроене и на ракетите “Фау 1” и “Фау 2”, с които Хитлер се надява да обърне хода на Втората световна война.

Виден Табаков защитава докторантурата си през 1945 г. Войната е завършила и с част от екипа си Вернер фон Браун заминава за САЩ. Той е бил член на СС, има лично приятелство с Хитлер, създава оръжия с които да бъдат атакувани и САЩ, но американските политици загърбват тези факти. Нужен им е специалист по ракетостроене, защото вече е започнала надпреварата във въоръжаването със СССР.

А в същото време Виден Табаков не получава виза за САЩ. Твърди се, че основният аргумент на щатските власти е, че е роден в държава, която вече е сателит на СССР. Българинът заминава за Аржентина. Там е включен в екипа от германци, италианци и местни специалисти, който разработва първия аржентински свръхзвуков самолет. Има и друга версия за тази част от живота на Табаков. През 1945 г. той е поканен от страните победителки във войната да разчита секретната ракетна документация на германците. После с помощта на победителите напуска Германия и се отправя през Италия за Аржентина. След време се връща в Германия и в концерна “Байер” е в колектива от учени, който създава материала хлоропен за авиационната промишленост. През 1948 г. все пак успява да стигне до САЩ.

През 1958 г. е създадена НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство.) През същата година Табаков става професор в университета в Синсинати, щат Охайо, и е включен в свръхсекретен екип, който работи по производството на ракетите “Сатурн”. Американците искат бързо да създадат ракета с голяма мощност, която да доближи до Луната, както и космически кораб, който не само да стигне до нея, но и да се завърне.

В лаборатория в Синсинати Виден Табаков трябва да създаде материал, който издържа до 6000 градуса по Фаренхайт. Той е необходим да опази реактивния двигател при излитането на ракетата. Българинът се справя със задачата и от Пентагона правят поръчка за милиони долари. Когато обаче изстрелват ракета с този силно огнеупорен материал, всичко се стопява от високата температура. Военните завеждат дело във Федералния съд срещу фирмата, чийто служител е българинът, за некачествена работа.

Когато през 2005 г. Виден Табаков си идва в България, той разказва следното: “Бях призован като свидетел по делото и ми предложиха подкуп. Даваха ми заплатата за цели 7 години, но да не свидетелствам. Аз отказах тези пари и нашата фирма го спечели...” В битката за първи космически полет с човек на борда Съветският съюз изпреварва САЩ с 24 дни. На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин с кораба “Восток 1” облита земното кълбо за 108 минути. На 5 май същата година Алън Шепърд с космическия кораб капсула “Редстоун 3” е изведен на балистична траектория и достига до височина от 186,5 км, след което се приводнява в Атлантическия океан. Заради това НАСА започва да форсира проекта си по кацане на човек на Луната. И на 16 юли 1969 г. от космическата база в Кейп Канаверал в САЩ е изстрелян корабът “Аполо 11”.

Пътят до Луната продължава 4 дни, като корабът изминава почти 400 000 км. На борда са астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. Полетът и прилуняването, са излъчени от телевизиите на 55 страни и са наблюдавани от над 800 млн. зрители. А в наземния екип, който ръководи полета, се радва и тържествува и българинът Виден Табаков, торлак от с. Стакевци, Белоградчишко. И той като всички чува прословутите думи на Армстронг, когато стъпва на Луната: “Това е една малка стъпка за човека, но огромен скок за човечеството.” Може би Табаков е чул и думите на Алън Шепърд преди старта на “Редстоун 3”. Американецът промърморва:

“Не се прецаквай, Шепърд!” После сред пилотите и астронавтите тази фраза става популярна като “молитвата на Шепърд”. (На английски шепърд е овчар.) Табаков и Нийл Армстронг се познават лично, приятели са, по-късно преподават в едно и също учебно заведение. В университета в Синсинати българинът поставя началото на докторска програма по космонавтика и обучава над 50 докторанти и над 200 магистрати. През годините Табаков работи и за военноморските сили на САЩ, за “Дженерал Електрик”, “Проктър енд Гембъл”, “Ролс-ройс” и др.

Изнася лекции по цял свят. Освен в проекти на НАСА участва и в програми на Националната научна фондация, министерствата на енергетиката и на отбраната. Член е на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери. През миналата 2014 г. Виден Табаков е обявен за почетен професор на НАСА. Такава чест е оказана на много малко натурализирани в САЩ специалисти. Тогава журналист от радио “Видин” посещава Стакевци и разбира, че този известен по света мъж е почти непознат в родното си село. За него едва-едва се сещат само някои от най-възрастните жители. Знаят, че е бил женен за германка и има две дъщери. При идването си в България през 2005 г. Табаков казва пред журналисти: “Ние, българите, се раждаме с акъл в главата. Страната ни ще се оправи, когато властта вземат хора, които не са корумпирани, хора, чиято цел е не само да лапат.”

Професорът вече е сред звездите, а на нас ни остава да чакаме кое ще се случи по-напред: кацането на човек на Марс, какъвто сега е приоритетът на НАСА, или идването на власт в България на некорумпирани политици. На 28 септември 2007 г. тогавашният директор на НАСА Майкъл Грифин обяви, че до 2037 г. ще пратят човек на Марс

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини