Салмонела натръшка деца и родители след детски рожден ден в заведение

    7 деца и 11 възрастни вкупом са се заразили със салмонела след празнуване на детски рожден ден в популярно димитровградско заведение.  Инфекцията е станала на 25-ти юни, а само ден по-късно започнали оплакванията - болки в корема, остри диарични пристъпи, съчетани с екстремално висока температура и повръщане. Първи били децата,  но само часове по-късно се предала и уж по-силната имунна система на техните родители.

    Сред пострадалите са 7-8 годишни малчугани, както и възрастни хора в разцвета си-между 30 и 40 години.  При някои заболяването е преминало по-леко, но 5-ма души са изпаднали в критично състояние и заради остро обезводняван на организма в резултат на тежкото непрекъснато разстройство и висока температура. 3 дечица и 2-ма възрастни са хоспитализирани по спешност  в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Хасково. Няколко дни по-късно оттам потвърдили, че става дума за болестта салмонелоза, вид хранително отравяне, което е особено опасно за малките деца заради скоростната дехидратация, която може да доведе дори до смъртен изход.  Към момента на легло и системи са рожденникът и негов връстник на по 7 години и 11 годишно момиченце. Компания им правят майката на едно от децата и мъж присъствал на партито.  Към момента 5-та хоспитализирани са стабилни, но лечението им продължава. Останалите се възстановяват вкъщи.

    Според майки от тържеството, основната храна която се е яла на партито са били пилешки хапки. Панировката им е любимата среда за развиване на бактерията Салмонела ентеритидис през лятото. Салмонелата се развива главно в яйцата и яйчените продукти, които не се съхраняват правилно през летните горещини.  Напълно възможно е обаче заразата да е тръгнала и от тортата или пък от заразен член на персонала на заведението. Точно от подобен източник тръгна и най-големия взрив на хранително отравяне със салмонела в Хасково, през 2007-ма година, когато заради Млечна кухня се разболяха над 100 деца от градините и яслите в Хасковско.

    Заведението където е станала белята се нарича Форум и е едно от най-популярните в Димитровград за празнуване именно на детски рожденни дни. Макар да има голям детски кът, бистрото не работи само с малчугани, а и с редови клиенти на които също предлага храна и напитки, включително и тези сервирани на партито.  Засега няма информация друг, извън празничната компания да е бил засегнат от хранителното отравяне.

    Потърсени за коментар от Форум не отрекоха за инцидента, но не дадоха мнение по него защото собственичката отсъствала.  Въпреки оставеният телефон за връзка, към момента от бистрото не са потърсили медиите. Haskovo.net изразява готовност да публикува позицията им ако те пожелаят да я дадат.

    Потвърждението на хранителния взрив в Димитровград с причинител салмонела, е получено от хасковската болница на 1-ви юли, а ден по-късно по-случая са сезирани Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ и Агенцията по безопасност на храните.  Институциите са  са направили проверка на заведението, като са взели проби от храната и отривки от кухнята и персонала. До установяването на първоизточника на заразата бистрото остава затворено. Микробиологичният анализ се очаква да стане готов в началото на следващата седмица.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини