Атанас Атанасов: от тенис-партньор на Гришо до ремонта на читалището в Татарево

    Читалището в село Татарево скоро ще отвори врати и „виновен“ за това ще е млад мъж, който случайно е открил, че театърът е неговият живот. Родителите на Атанас Атанасов са от първомайския квартал Дебър и село Татарево. Макар живял и учил в Хасково, неговите лета и ваканции са свързани със селото. Преди да открие за себе си театъра, голямата му страст е била тениса. Сега си спомня с носталгия за успехите, които е имал в тандем не с кой да е, а с Григор Димитров. Тенисът е и поводът хасковлията да замине за САЩ – страната на неограничените възможности, където се надявал да развие спортните си умения. Вместо това, обаче, се записва в курс по актьорско майсторство, попада на изключителен преподавател и осъзнава че, театърът се превръща в смисъла на живота му. При една от ваканциите се среща с библиотекарката в село Татарево. Научила за новата му страст, жената му отключва салона на читалището и Наско попада в един неочакван за него свят – под дебел слой прах и зарит от боклуци. Той открива прекрасна сцена. Още по-изумен остава когато разбира, че родните му баба и дядо са били активни театрали. Много пъти съм идвал в библиотеката – разказва младежът – но никога не съм знаел какво се крие зад тази врата. Мислел съм, че е най – обикновена стая. Когато ми я показаха останах истински изненадан.

    Тогава решава и в сърцето на Холивуд започва кампания за набиране на средства за възстановяване на театралната зала в родното си село. Създава клип, в който разказва за идеята си. Прави сайт и публикува снимки и отчети. Успява да събере около 15 000 долара, но по- важното – успява да намери съмишленици.

    Идвайки в България от ентусиазма му се заразяват всичко около него – кметът на селото Иван Донев, възрастните хора и много деца. Впечатлен е и кметът на общината Ангел Папазов, който е запознат от Донев и библиотекарката Таня Трендафилова с намеренията на Атанас и се съгласява да бъдат отделени 10 000 лв, за да се поправи покривът на читалището. Средствата съвсем не са достатъчни. Нужни са още много, но началото е поставено. Със собствени сили той, негови български и американски приятели и други младежи започват разчистване. В читалището са захвърлени какви ли не неща – чугунени печки, портрети на политбюро, бюстовете на Ленин и Димитров. Между тях се намират ценни филмови ленти и снимки. Много от находките ще бъдат съхранени и възстановени, защото идеята му е да се направи експозиция, разказваща за миналото на това културно средище.

    Изложбата ще бъде открита на 18 юли. На тази дата Наско иска сцената да започне отново да пулсира. На нея ще излязат певци, музиканти и танцьори, които тачат и съхраняват българския дух. Ще бъде дадена възможност да се изявят и млади художници. За целта създава събитие във фейсбук. Не всичко ще бъде бляскаво, няма да има меки и удобни кресла, но ще бъде повикан духа на българското.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини