Официално: "Пощенска банка" купи клоновете на Alpha bank в България

"Пощенска банка", която е собственост на гръцката Eurobank, е купила клоновата мрежа на Alpha bank в България, съобщи пресцентърът на "Пощенска банка". По-рано "Ройтерс" съобщи, като се позова на свои източници, че сделката е за 1 евро.

Придобиването включва всички банкови дейности на Alpha Bank на обща стойност 500 млн. лева и кредити в размер на над 800 млн. лева, става ясно от съобщението.

След финализирането на предлаганата трансакция "Пощенска банка" ще стане четвъртата по големина банка на пазара според размера на кредитната и депозитната си база.

До приключването на сделката, клиентите на Alpha Bank ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, а след това на тяхно разположение ще бъде клоновата мрежа на "Пощенска банка".

Българска народна банка подкрепя консолидационните процеси и трансформацията на собствеността в банковата система, които са движени от пазарни мотиви и заедно с това допълнително укрепват капиталовата база и ликвидността, финансовата самостоятелност и операционната независимост от банкови системи на други страни.

Това се казва в съобщение на БНБ, в качеството си на надзорен орган във връзка с придобиването на Alpha Bank от страна на "Пощенска банка".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини