Бизнесмен подкрепи ученическата бригада в Смолян, недоумява защо е единствен

    Млад мъж от Смолян дари боя за освежаване на мостовете и парапетите в района на кв.“Райково“, където младежи от Смолян работят в лятната бригада „Мисия Смолян“. Бизнесменът е поел и заплатите на младите бригадири от 14 дневната втора трудова смяна, която приключва утре. Той обаче категорично отказа да се представи с аргумента, че не е важно кой и какво е дал, и прави за добро. Преди да побърза да избегне камерата и да бъде заснет, смолянчанинът изрази разочарование и недоумение, че за 8-те години, в които се провежда лятната инициатива, никой не е пожелал да се включи и да подкрепи Община Смолян в реализирането й. „Ще искам среща с Общината, такива инициативи трябва да се подкрепят от повече хора, не може само да чакаме да се случи нещо“, каза за СмолянБГвести.нет анонимният благодетел. Той дори замисля да организира парти за децата, които така съвестно се отнасят към работата си.

    Лятната ученическа бригада се организира вече за осма поред година от местната власт, която поема и разходите и заплатите за труда на децата. Във втората смяна от младежката бригада "Мисия Смолян", свързана с разкрасяване и облагородяване на родопския град, участваха над 150 младежи.
    Най-многобройна е била първата смяна, която стартира в началото на юли. Общината, която е организатор на кампанията заплаща на младежите надница от 6 лева на ден при четири часа работа. Младежите работят от 8. 00 до 12. 00ч на различни обекти в града, а в днешния горещ 30 юли ги намираме в квартал „Райково“. Там с дарената боя 13 младежи от Природо-математическата гимназия „Васил Левски“ и Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс“ в града, започнаха боядисването на мостовете в квартала. Тя е специална водна основа и не е риск за децата.

    „ Метем, претърсваме тревичката, събираме боклука, изхвърляме го. Децата са много съзнателни, много отговорни. Това, което пипат, го изпипват както трябва“, похвали ги ръководителката на групата.Николина Бадева и Румяна Ашкова са две от момичетата от ПМГ, влючили се в лятната бригада с идеята, че ще са полезни на родния си града си, а и на себе си.
    „Има много мръсни улици, има места, които трябва да се оправят, тротоари, на които има твърде много трева. И това - за да оправим Смолян“, сподели 16 годишната Николина Бадева. Освен, че ще спечелят пари, смолянските деца не крият, че в града няма кой знае какви занимания за тях.

    „В Смолян по принцип за нас, които още нямаме 18, няма какво да вършим през лятото, щото и на работа не може да ходиме. А така тъкмо си измисляме какво да правим, тъкмо разкрасяваме града“, споделя усмихнатата Румяна Ашкова.

    Жителите на Смолян като цяло приветстват кампанията, а тийнейджърите, освен че си изработват малко джобни, се приучават на труд и завързват нови приятелства. Последната трета смяна от Мисия Смолян предстои в първите две седмици на август.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини