Лидерът на Нова демокрация върна мандата за съставяне на правителство

Лидерът на гръцката опозиционна партия Нова демокрация Евангелос Меймаракис не можа да се възползва от мандата, даден му от президента Прокопис Павлопулос за формиране на правителство след оставката на правителството на Алексис Ципрас, предаде ТАСС, като се позова на електронното издание на в. "Прото тема".

"Меймаракис не успя за определените му три дни да се договори с другите парламентарни партии по въпроса за формиране на ново правителство в рамките на съществуващия парламент и днес върна на президента мандата", пише изданието.

Очаква се до края на деня мандатът да бъде даден на лидера на отцепилата се от СИРИЗА парламентарна група "Народно единство" Панайотис Лафазанис.

Според конституцията в случай на предсрочна оставка на правителството президентът е длъжен да предложи на няколко опозиционни партии да формират ново правителство, като на всяка от партиите се дава тридневен срок. В случай че нито една от тях не успее да състави нов кабинет, ще бъде назначено служебно правителство начело с председателя на върховния съд Василики Тану-Христофилу и ще бъдат обявени предсрочни избори.

На 4 август за ратифициране на споразумението за трета кредитна програма за Гърция гласуваха само 118 депутати от правителствената коалиция, а депутатите от лявото крило на СИРИЗА отказаха да подкрепят правителството, с което кабинетът изгуби мнозинството си в парламента (необходимите 151 от общо 300 гласа). На 20 август премиерът подаде оставка и предложи да се произведат предсрочни избори на 20 септември.
 

/БТА/
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини