Украйна внесе четвърти иск срещу Русия

Контактната група по ситуацията в Източна Украйна се споразумя за прекратяване на огъня към 1 септември, предадоха информационните агенции с позоваване на специалния представител на ОССЕ Мартин Сайдик.

„Контактната група смята, че е необходимо, във връзка с  началото на учебната година, да се осигури трайно прекратяване на огъня по фронтовата линия към първата учебна седмица." - коментира Сайдик.

По думите му, страните трябва да си разменят информация за разположението на училищата, намиращите се близо до районите  на напрежение, за да се обезпечи сигурността на децата.

В сряда в Минск се състояха преговори по ситуацията в Донбас, в които участваха и представители на самопровъзгласилите се „Донецка народна република" и „Луганска народна република".

Следващото заседание на групата е насрочено за 8 септември.

От началото на август напрежението в Източна Украйна ескалира.
От страна на международната общност нееднократно бяха отправяне апели към Москва да спре  военната си помощ за проруските сепаратисти, но Кремъл отрича участието си в конфликта.

Вчера Украйна внесе четвъртия си иск срещу Русия в Международния  съд по правата на човека. В него се посочват масови нарушения на правата на украинците и на политическите затворници.

„Искът обхваща нарушенията, допуснати от страна на руските окупационни власти, както в Крим, така и в Източна Украйна от септември миналата година досега." - коментира украинският министър на правосъдието Павел Петренко, цитиран от агенция „Униан".

„Това е четвъртото дело, което,  надявам се, ще бъде образувано от Европейския съд. Тук акцентирахме също върху масовите нарушения на правата на украинците и политическите затворници, които според нас са заложници, похитени от руските власти и незаконно държани на територията на Руската  федерация. Ярък пример за това е  делото срещу Олег Сенцов, по което руският съд произнесе жестоко решение, противоречащо не само на международните правила, но и на здравия разум. "

От своя страна премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че международната общност вече е осъдила незаконните присъди срещу режисьора Олег Сенцов и активиста Александър Колченко, както и срещу други украински граждани.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко подписа указ за защитата на имуществените права на страната във връзка с анексирането на Крим от Русия.

В документа става дума за „компенсация на загубите, нанесени от временната окупация на част от територията на Украйна".

Указът визира военното имущество, газотранспортната и енергийната система, транспортната инфраструктура, рибното стопанство и флота на рибната промишленост.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини