700 000 евро печалба от камиона на смъртта. Вестницитев неделя

Имигрантската вълна и трагичният инцидент с „камиона на смъртта" в Австрия са водеща тема за неделните вестници.

„Обвинение в убийство чака тримата българи от камиона на смъртта
Трима българи и афганистанец, задържани за гибелта на 71 бежанци, ще бъдат обвинени от Австрия в непредумишлено убийство, съобщи вчера Ройтерс.
Труповете на мигрантите бяха открити в четвъртък в камион, изоставен на австрийска магистрала край границата с Унгария. Ден по-късно Будапеща арестува българите и афганистанеца, чиито имена не се съобщават, по подозрения, че са управлявали камиона. Вчера четиримата бяха изправени пред съд в унгарския град Кечкемет, откъдето се смята, че е потеглил ковчекът на колела. Магистратите удължиха до 29 септември ареста на задържаните, за които АФП посочва, че са на 29, 30, 28 и 50 г. Мъжете твърдели, че са невинни. Според австрийските власти те са дребни риби в международна схема за трафик на мигранти. Очаква се Виена да поиска екстрадирането им в Австрия. В Унгария на четиримата ще бъдат повдигнати обвинения за трафик на хора, включващ мъчение и с цел извличане на финансова облага. Ако бъдат признати за виновни, може да получат между 2 и 16 г. затвор..." - в. „Труд".

„От камиона ковчег трафикантите в Австрия спечелили 700 000 евро
Въздухът на бежанците стигнал само за 1 час
Жестока битка за живота си са водили бежанците, които бяха открити мъртви в камион в Австрия.
Това се разкри при първия оглед на тира, с който българи са превозвали труповете на 71 сирийски бежанци, задушили се вътре. 57 мъже, 8 жени и 4 деца бяха намерени починали в камиона, който принадлежи на ливанец с български паспорт.
Австрийски представител, цитиран от АФП, твърди, че пътуването на тези 71 бежанци от Сирия към смъртта е донесло 700 000 евро на трафикантите.
Хората са натоварени в Унгария и бяха открити на магистрала в Австрия, където шофьорите - българин и унгарец, изоставили колата. Магистрална полиция пристигнала да види защо има спрян тир на пътя...
Като отворили камиона, видели 71 мъртъвци, натъпкани по петима на квадратен метър. Въздухът според изчисленията на разследването им е стигнал само за час. Хората, за които се предполага, че са сирийски бежанци, тъй като е намерен сирийски паспорт, са се мъчили отчаяно да се освободят. От едната страна на камиона отвътре е открита дълбока резка, сякаш някой се е опитвал да разреже стената и да се спаси...
Смята се, че собственикът на тира и шофьорите са само изпълнители, които действат в рамките на организиран българско-унгарски канал за трафик на хора. Минимум седем са нивата в йерархията му..." - в. „24 часа".

„Унгарските прокурори в събота са поискали да задържат за един месец тримата българи и единия афганистанец, заподозрени, че са транспортирали 71-бежанци, които бяха открити мъртви в камион на австрийска магистрала в четвъртък, предаде "Ройтерс".
Говорител на прокуратурата заяви пред журналисти. че четиримата са изправени пред обвинения за трафик на хора, включващи мъчения, които са били насочени към финансова изгода.
"Камионът е тръгнал от Кечкемет в близост до южната граница (със Сърбия), след това да ги е превозил през Унгария до Австрия," каза говорителят на прокуратурата Габор Шмит пред журналисти.
Обвиняемите може да получат от две до 16 години всеки..." - в. „Дневник".

„Според прокуратурата едномесечният арест ще е достатъчен за хвърляне на повече светлина върху трагедията. Двама от задържаните са на около 30 години, а другите двама - на около 50. Те са заподозрени за смъртта на 59 мъже, осем жени и четири деца, за които се предполага, че са бягащи от войната в родината си сирийци.
Обвиненията им обаче не са за убийство, а за трафик на хора, включващ мъчения. За това могат да бъдат осъдени на затвор от 2 до 16 години. Ако бъдат предадени на Австрия, може да бъдат обвинени за убийство.
Все още не се съобщават имената на четиримата. Знае се, че поне един от българските граждани е от ливански произход..." - в. „Сега".

„Четиримата задържани в Унгария заради камиона с мъртви бежанци, намерен изоставен на магистрала в Австрия, обжалват решението на съда в град Кечкемет да останат в предварителния арест и твърдят, че не са извършили никакво престъпление, предаде Асошиейтед пред, като цитира Ференц Бичкей, председател на съда.
Предварителният арест на четиримата ще бъде в сила, докато им бъдат повдигнати официално обвинения в края на разследването или до 29 септември, постанови по-рано днес съдът.
Прокурорите по делото поискаха удължаване на предварителния арест с един месец поради опасност четиримата да избягат и предвид сериозността на извършеното от тях престъпление..." - в. „Дневник".

„Вероятно не става въпрос за трафик на хора през България, а за участие на българи в този канал. По случая тече разследване. Когато то приключи всички данни ще бъдат оповестени. Това съобщи министърът на външните работи Даниел Митов пред Нова телевизия по повод арестуваните в Унгария трима българи, заради смъртта на 71 бежанци, които бяха открити в изоставен камион в Австрия в четвъртък.
Митов отказа да даде повече подробности за самоличността на задържаните българи и дали те са криминално проявени. Той обаче посочи, че българските служби са оказали съдействие на унгарските и австрийските служби за сигурност. У нас също тече разследване по случая. Митов определи случаят в Австрия като огромна човешка трагедия..." - в. „24 часа".

„Трафикът на хора е по-доходен от бизнеса с наркотици, а наказанията са смешни. Това коментира външният министър Даниел Митов в събота. "Законодателството ни до този момент предвиждаше единствено глоба между 1000 и 8000 лева, което е смешно. Затова на първо четене вече минаха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат много по-строги наказания. Предвижда се до три години затвор, а при установяване на съучастие на длъжностни лица - и конфискация на имущество", обясни Митов пред Нова тв.
Той посочи, че трафикантските мрежи до такава степен са се разраснали и са създали своя логистика, че това се е превърнало в ужасяващо доходоносен бизнес.
"Националността в случая няма значение, защото съучастници има във всяка държава. Именно затова в рамките на ЕС трябва сериозно да се затегнат мерките и наказанията срещу такива престъпни групи", коментира Митов задържането на тримата българи във връзка с откритите 71 загинали имигранти в камион на австрийска магистрала.
По думите му когато има кризи в Близкия изток и Северна Африка, "опряхме до ситуация, в която да не можем да реагираме адекватно". "Сега ще трябва да се фокусираме много бързо върху основните проблеми. Един от тях е да стане ясно при какви обстоятелства можем да върнем хората там, откъдето са тръгнали", добави още той. По думите му в един момент се стига до ситуацията държавите членки на ЕС да реагират поотделно според ситуацията и именно затова няма работеща цялостна стратегия..." - в. „Стандарт".

Всекидневниците алармират, че отново има опасност роженската обсерватория да затвори врати.

„Националната астрономическа обсерватория „Рожен" е пред фалит - учените споделиха пред "Нова телевизия", че няма пари дори за сметките за ток и вода. Заплахата от затваряне е реална, а учените се страхуват да не бъде загубена скъпата апаратура. Обсерваторията моли за дарения. Ако спешно не се намерят 264 хил. лв. научните изследвания в най-голямата обсерватория в Югоизточно Европа и туристическите обиколки ще спрат.
Електрическата инсталация не е ремонтирана от 30 години. От спешен ремонт се нуждаят куполите и телескопите, а пораженията нанесени от дъжд и сняг през годините са оставили отпечатъци навсякъде. В стаите, където живеят учените, ремонт не е правен повече от 35 години, съобщи Нова.
Обсерваторията е в хроничен недостиг на средства..." - в. „Сега".

„Националната астрономическа обсерватория „Рожен" е пред финансов колапс. По думите на учените пари няма дори за сметките за ток и вода...
Ако спешно не се намерят 264 000 лева, туристическите обиколки ще останат в историята. Ще спрат и научните изследвания на най-голямата обсерватория в Югоизточно Европа...
От години астрономите сами с подръчни средства се опитват да спасяват скъпата апаратура и инфраструктурата на обсерваторията. В стаите, където живеят учените, ремонт не е правен повече от 35 години.
Астрономите обаче не се оплакват. Свикнали са да живеят и работят при тези условия. Надяват се, че любители на звездите от цялата страна ще им помогнат с дарения да продължат научната си работа.
Според феновете им обаче проблемът трябва да бъде разрешен от държавата." - в. „Стандарт".

Готовността на училищата за новата учена година също е сред темите на всекидневниците.

„Учебните заведения са готови за откриването на учебната година. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус" Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. „Ремонтите ще приключат на време. Винаги има едно технологично забавяне по ред причини, но сме свикнали. Няма да има проблеми", увери тя.
Такева уточни, че в момента няма промяна в учебния план и няма да има, докато бъде приет новия Закон за училищното образование..." - в. „24 часа".

„Във връзка с корекцията на учебниците, за които в последните седмици беше сигнализирано в социалните мрежи, Янка Такева коментира, че е убедена, че МОН ще вземе мерки по този въпрос. Тя обясни, че в някои от учебниците на учениците в 3 - 4 клас, в буквара и читанката, е необходима промяна в някои учебни теми, за да може да бъдат написани по-приемливо за децата. „Трябва да са написани на разбираем български език, а не на архаичен, който никъде не се използва и има по 20 непознати думи в едно разказче. Трябва да се разработят списъци по тези теми и да бъдат сведени до знанието на учителите", посочи Янка Такева и уточни, че ако това се направи до края на септември, няма да бъде проблем, защото в началото на учебната година по всички дисциплини се прави начален преговор..." - в. „Труд".

В „Дневник" съобщава, че до края на годината ще влязат в обращение монетите от 2 лева:
„През последното тримесечие на тази година ще влязат в обращение монетите от 2 лева, съобщи Би Ти Ви.
Монетите бяха представени в края на 2014 г., като идеята на БНБ е те да заменят изцяло банкнотите от 2 лева.
По данни на държавната банка най-често засичаните като негодни заради изхабяване или нараняване са именно двулевките - почти всяка трета банкнота. Статистиката показва, че от миналото лято до момента негодните банкноти са почти 69 милиона, от които почти 16 млн. броя са двулевки.
И след пускането на монетите, банкнотите с номинал 2 лева ще продължат да бъдат законно платежно средство.
Темата и изображението на Паисий Хилендарски са пренесени от банкнотите върху двете страни на новата монетата - подход, като при заменянето на хартиения лев с монетата.
Монетата от два лева ще бъде от бял и жълт метал, както 1-левовата, но ще е малко по-голяма, а за разлика от левчето вътрешната й част ще бъде от жълт метал, а външната окръжност - от бял."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини