Момчиловци става столица на киселото мляко от два континета

    Домакините готвят и уникална екопътека на дълголетието, с уникални гледки и "родопски вицове"

    Фестивалът на киселото мляко в Момчиловци ще посрещне 37 членна официална делегация от компания „Брайт“, която успешно произвежда кисело мляко „Момчиловци“ в Китай.

    За първата по рода си колоритна проява, в родопското село се очаква вицепрезидентът на компанията, четирима представители на ръководството, шефове на отдели, както и жуналисти от най-големите китайски медии.

    Организатори на събитието, което ще се проведе от 10 до 14 септември са Кметство Момчиловци, Община Смолян, Президентството на България, Министерството на туризма у нас, както и компания „Брайт“, която е основен споснор на фестивала. В селото кипи трескава подготовка за грандиозното събитие, което ще бъде съпътствано от много конкурси, кулинарна шоу програма, дегустации и демонстрации, гарнирани с български фолклор от сутрин до вечер.

    Домакините в Момчиловци активно работят по една от атракциите на фестивала „Екопътека на здравето и дълголетието“. Погледната от високо тя има формата на „осмица“, символ на безкрайността. Трасето преминава през трите върха свети Илия, свети Атанас и свети Димитър, прави завой в района на прословутото лечебно Аязмо над селото и така образува „осмица“-та, свещения символ на необятността. Според Никова, дълголетието на родопчани също е една магия, част от безкрайното чудо на живота. От нй-високия връх по маршрута пък се разкрива уникална гледка към Астрономическата обсерватория на Рожен и Беломорието.

    Китайската компания „Брайт“ изцяло финансира изграждането на живописния маршрут, който ще бъде зареден и с много хумор, и забава. Освен обяснителни табели за животните, птиците и растенията в околността, туристите почти на всяка крачка ще намират и дървени табелки с местни шеги, и закачливи истории. А защо им е на гостите да знаят за билките в района? Защото от тях става най-екологичното и вкусно родопско мляко, убедени са местните хора.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини