Астрономическата обсерваторията на Рожен бедства, няма пари дори за сметките за ток

    Областният управител обеща съдействие за финансиране, след среща с директора й Никола Петров

    Заради финансовия колапс на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен и обявената дарителска акция за набиране на средства, обласният управител на Смолян се срещна с директора на институцията Никола Петров.

    Губернаторът се запозна с реалното финансово и материално състояние на Обсерваторията, за да съдейства пред държавата за спасяването на научния комплекс. Обсерваторията за поредна година страда от хроничнен недостиг на пари и не може да си позволи дори сметките за ток, важен ремонт на куполите на телескопите, както и неотложни ремонти, за които са необходими около 264 хил.лв.

    Според Петров за 2015г. са необходими 63 хил.лв. за електроенергията, за ремонта на куполите на телескопите трябват 54 хил.лв, а така необходимият при аварии генератор за ток струва 67 хил.лв. За неотложни ремонти по сградите са нужни 53 хил.лв., за ремонт на електрически инсталации, включващ заземявания, защита против мълнии, подмяна на остарели ел.табла трявбат други 27 хил.лв.

    Разходите за електроенергия изразходват бюджета на Обсерваторията, като основният консуматор е базата за настаняване. „Най-големият проблем е тази сграда, тя е ламята”, отбеляза Никола Петров. Причината е, че сградите не са санирани, а електроуредите са стари с висок разход на енергия.

    „Сметките за ток през отоплителният сезон достигат, понякога дори надхвърлят, 25 хил. лв.на месец”, сподели директора на НАО „Рожен”. Той коментира, че в Обсерваторията има условия целогодишно да се развива научна дейност, да посреща български и чуждестранни студенти, както и туристи, но условията в базата за настаняване не позволяват това.

    Областният управител се запозна детайлно с амортизираната база за настаняване, както и състоянието на отделните помещения за извършване на наблюдения и научна дейност.

    „Аз ще подам докладна и ще съдействам за осигуряване на финансиране за запазване на нормалната дейност на Национална Астрономическа Обсерватория „Рожен”, обяви в края на срещата Славов и допълни, че ще предложи да бъде сключен договор по ПУДООС за осигуряване на финансиране.

    „Надявам се в най-кратък срок да бъдат осигурени средства, защото това е обект, както с регионално, така и с национално значение”, обобщи губернаторът.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини