Владимир Путин пристига на двудневно посещение в Китай

Руският президент Владимир Путин пристига днес на двудневно посещение в Китай. В навечерието на визитата той заяви, че двете държави се насочват към създаване на стратегически енергиен съюз.

"Нашите страни последователно вървят към формиране на стратегически енергиен алианс, който, убеден съм, ще играе важна роля в международните икономически отношения", каза Путин в интервю за агенциите ТАСС и "Синхуа".

Руският президент подчерта, че през 2014 г. е постигнат истински пробив в газовия сектор. По-конкретно, той припомни за договора за годишни доставки за Китай в обем 38 милиарда кубични метра руски природен газ по "западен" и "източен" маршрут. "Изпълнението на тези мащабни проекти е безусловен приоритет на близкото бъдеще", изтъкна руският президент.

Путин отбеляза и осезаемия напредък в други сегменти на енергийното сътрудничество. Той даде за пример петролопровода от Русия за Китай, който вече функционира, сключените споразумение за увеличаване на петролните доставки, създаването на съвместно предприятие за проучване и добив на петрол в Русия.

Руският президент нарече интензивно и взаимодействието в атомната сфера. В заключение той определи като много голям потенциала на руско-китайското енергийно сътрудничество.

Над 20 двустранни документа се планира да бъдат подписани при посещението на руския Путин в Китай. По думите Андрей Денисов, посланик на Русия в Китай, в хода на визитата на Путин са планирани отделни преговори с китайския му колега Си Цзинпин във формат двустранни делегации. След тези разговори е предвидено да се подпише пакет документи, като работата по него още не е приключила.

"Тези документи засягат целия спектър направления на двустранното сътрудничество, в това число финансово-инвестиционното и транспортно-логистичното сътрудничество", подчерта Денисов. "Като цяло няма съмнение, че визитата на руския ръководител ще даде допълнителен тласък на нашето стратегическо взаимодействие във всички области".

На пресконференцията си Денисов заяви също, че стокооборотът между Русия и Китай няма да успее да достигне набелязания показател от 100 милиарда долара през 2015 г., но правителствата на двете страни няма да се отказват от тази задача в рамките на развитието на двустранните отношения. Дипломатът отбеляза, че за първата половина на тази година обемът на двустранния стокооборот е намалял с една трета.

Анализатори, цитирани от Reuters, обаче смятат, че някои руско-китайски проекти може да бъдат замразени безсрочно. Причините са кампанията за борба с корупцията в Китай и страдащата от санкции, поевтиняващ петрол и рухваща валута руска икономика.

Тези събития носят сериозно предизвикателство за президента Владимир Путин и стратегията му да направи стратегически завой към Азия след санкциите, наложени от Запада заради действията му в Украйна.

"Китайските инвеститори просто обявиха пауза, за да видят накъде точно отива рублата, тъй като от декември насам всички прогнози на руските министерства се оказаха погрешни. Вярвам, че това е основната причина за отлагането на големи инвестиционни проекти", казва Сергей Санаковев, ръководител на Руско-китайския аналитичен център в Москва.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини