"Галъп": За българите личен доход от 1351 лева на месец е достатъчен да живееш добре

    Личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре, е 1351 лева. Колкото по-голям е реалният доход, толкова повече расте и желаният. Така например, тези които поучават над 1000 лева сега, в най-голяма степен биха искали над 1500 лева, а онези, които имат по-малко от 250 лева на месец, почти не назовават числа над 1500. Мъжете явно си представят и малко по-висок желан доход.

    Това са част от изводите на социологическо проучване на "Галъп" по поръчка на "Жената днес" по повод 70-годишнината на списанието сред 1002 души (лице в лице) на възраст над 18 години, представително за 
    пълнолетното население на страната. То е проведено от 11 до 17 септември.

    Сред другите изводи са, че според българите за една жена може да се каже, че е млада до 39-годишна възраст, а за един мъж - до 42. Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става и горната граница на младостта, посочват от "Галъп" и добавят, че ако онези между 18 и 25 си мислят, че на 33 - 36 вече не си млад, то онези над 66 смятат, че и на 42 - 45 още си млад.

    В масовите представи старостта при жените започва на 64, а при мъжете - на 66. И тук колкото по-възрастен ставаш, толкова повече началото на старостта се отлага в представите ти, показва още проучването.

    Официално сключеният брак явно е подложен на съмнение като ценност. Твърдението "Семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално в днешно време" получава съгласието на 80% от запитаните, а 15% са на обратното мнение. Зад определението "нормално" би могла да стои и констатацията "разпространено", и оценката "приемливо". Както може да се очаква, в по-високите възрастови групи дяловете на положителните отговори спадат, но дори и там те са по-чувствителни в сравнение с дяловете на отрицателните.

    В същото време, за да имаш деца има статута на почти безусловна ценност. С твърдението "Животът е безсмислен, ако нямаш деца" се съгласяват 86%, а само 7% са на обратното мнение.

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини