Караш с над 200 км/ч на магистралата - отиваш да съд

Шофирането с над 60 км/ч над разрешената скорост да се квалифицира като престъпление и за него да се носи наказателна отговорност пред съда, предлага МВР. Това е една от радикалните мерки срещу нарушенията на закона за движение по пътищата и зачестилите катастрофи с жертви.

Ако предложението бъде прието от Министерския съвет и парламента, това означава, че джигитите, които карат по магистралите с над 200 км/ч, вече ще бъдат съдени. Досега те се разминаваха само с глоби. Някои дори се снимат сами и пускат клипчета във фейсбук, за да се изфукат с мощните си коли.

В понеделник изтича срокът, който премиерът Бойко Борисов даде на МВР за сурови мерки срещу безразсъдните шофьори и гонките по пътя.

Заместник вътрешният министър Филип Гунев обяви пред БНТ, че МВР вече е готово с предложенията си. Освен криминализирането на карането с бясна скорост, в проекта за промени на закона ще влезе и конфискацията на автомобили. "Ще се вземат колите само на хора, които са извършили престъпление, а не на хора, които просто са направили административно нарушение", каза Гунев. Това означава, че виновният шофьор трябва да има влязла в сила присъда.

В закона ще се въведе още една категория шофьори - „нови водачи“. Това са хора с до 2 години опит зад волана. "Те ще имат по-малко контролни точки в талона, далеч по-малък толеранс за алкохол и за тях ще се изискват по-високи стандарти", каза Гунев.

Скоро полицаите няма да имат камери на реверите си, които да ни дебнат на пътя. Миниатюрните устройства може да бъдат въведени само пробно.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини