"Лекари без граници" напусна Кундуз след американската бомбардировка

Международната благотворителна организация "Лекари без граници" съобщи днес, че се е изтеглила от северния афганистански град Кундуз след въздушния удар, при който бе разрушена нейна болница и загинаха 19 души, предаде "Асошиейтед прес". 

"Лекари без граници" отхвърлиха твърденията, че талибански бойци обстрелвали от болницата афганистанските и натовските сили преди въздушния удар, съобщава "Ройтерс".

По-рано днес американският президент Барак Обама нарече удара срещу болницата "трагичен инцидент", поднесе съболезнования и обеща разследване на случая. Представител на "Лекари без граници" обяви, че бомбардировката е продължила 45 минути, след като организацията предупредила американската и афганистанската армии, че нейната болница е била засегната от първата стрелба.

Хуманитарната криза в града, който за кратко бе превзет от талибаните миналата седмица, се изостря. Магазините не работят заради продължаващите улични боеве, пътищата са непроходими поради заложени от бунтовниците мини, съобщава БТА, като се позовава на информация на агенция "Асошиейтед прес".

ДПА предава, че в града има недостиг на храна, а в повечето райони няма и електричество. "Талибаните се крият по домовете на местните жители. Предприехме операция по прочистване на района от бунтовниците", каза Сайед Сарвар Хусайни, говорител на местната полиция. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини