Столична невроложка е дадена на съд за смъртта на пациентка

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу д-р Карамфила Рафаилова от УМБАЛ "Св. Анна" за причиняване на смърт на пациент.

На лекарката, която е ординатор невролог, е повдигнато обвинение за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В обвинителния акт е записано, че на 17 февруари 2012 г. в лечебното заведение по спешност постъпила жена с диагноза ”Исхемична болест на сърцето – нестабилна ангина пекторис”. Два дни по-късно, пациентката се почувствала зле. Тя получила световъртеж, вследствие на който паднала на земята и силно ударила главата си. Получила подкожен хематом, като започнало и кървене. 

В това състояние тя била откарана за преглед при д-р Карамфила Рафаилова, която била дежурна. Лекарката решила, че се касае за епилептичен припадък, налагащ съответното специализирано медикаментозно лечение. Същевременно Рафаилова не назначила рентгенография и/или скенер, за да определи какви са настъпилите травматични увреждания и да се назначи адекватно и правилно лечение. 

Ден по-късно жената починала. Установено било, че причина за това е получената черепно–мозъчна травма, вследствие на което се получили кръвоизливи в мозъчния ствол. 

Според експертизите леталният изход е щял да бъде избегнат при своевременно диагностициране на травмата посредством провеждане на образно изследване и провеждане на оперативно лечение веднага след това. 

С бездействието си, д-р Карамфила Рафаилова е проявила немарливост при упражняване на медицинска професия, представляваща източник на повишена опасност и по непредпазливост е причинила смъртта на пациентката, допълват от прокуратурата.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Преди месец СГС осъди на 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок хирурга от "Пирогов" д-р Виктор Попов за смъртта на 32-годишната Галина Мигохосян. Младата жена почина на 29 февруари 2012 г. след лапароскопска операция от апендисит, извършена от Попов в "Пирогов", а за случая не бе съобщено три дни. При интервенцията е засегната коремната аорта и след няколко дни в Централна реанимация 32-годишната майка на 8-месечно бебе умира.

Според прокуратурата хирургът е проявил немарливост и е допуснал техническа грешка - натиснал повече от необходимото инструмента, наречен "троакар".
Последвал масивен кръвоизлив, който довел до редица непоправими медицински усложнения. След грешката д-р Попов допуснал престъпно бездействие, тъй като е трябвало незабавно да направи нова операция по стандартния метод. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини