6 храни, действащи като антидепресанти

Най-прекрасното време от годината е вече тук. Само че е депресиращо студено и тъмно. А и списъкът ви със задачи за празниците, може да ви подлуди.

За щастие няма да ви се наложи да прибегнете до аптечката, за да се справите с лошото настроение. Отворете хладилника ! Предлагаме ви списък с 6 храни, които ще подобрят настроението ви, ще се справят със стреса и добре познатото на всички усещане защо-вселената-се-е-заела-да-съсипе-живота-ми.

Боровинки

Добавете ги към смути, овесени ядки или просто ги хапнете като следобедна закуска, вместо чинията с бисквити, която колегата ви постави на бюрото си. Или направете и трите. Боровинките съдържат аминокиселината тирозин, която помага на мозъка да синтезира допамин – съединение, отговорно за чувството на удовлетвореност и щастие.

Черен шоколад

Неслучайно шоколадът ви кара да се чувствате толкова добре. Причината е не само във вкуса му. Черният шоколад съдържа съединение, което помага на мозъка ви да освобождава фенилетиламин, а той предизвиква същото усещане, както когато сте влюбени. За целта дори не е неоходимо да изядете огромно количество, за да усетите ефекта.

Според австралийско проучване, хората, които консумират около 45 грама черен шоколад, твърдят, че се чувстват по-спокойни и по-доволни. Изберете марка, съдържаща поне 70% какао, съветват специалистите.

Кафе

Не си въобразявате, кафето наистина прави живота по-хубав. Причината е, че кофеинът, също като боровинките, увеличава синтеза на допамин. От колко кофеин се нуждаете ?

Изследване на Харвард е открило, че жени, които пият редовно поне 2 чаши кафе на ден, е с 15% по-малко вероятно да развият депресия, в сравнение с тези, които не пият кафе. По-голямото количество, носи повече ползи. Любителите на ободряващата напитка, които пият по 4 чаши дневно е 20% по-малко вероятно да изпаднат в лошо настроение.

Тиквени семки

Добре е да са ви под ръка, вместо популярните стрес топки. Малките зелени семенца съдържат триптофан, аминокиселина, която помага на мозъка ви да увеличи производството на серотонин. Освен това са приятни на вкус и хрупкави. Действат странно удовлетворяващо, когато усетите, че сте на ръба на нервен срив. Срухскването само по себе си може да облекчи напрежението.

Сьомга

Тя присъства във всички списъци със суперхрани, затова не е изненада, че е и в нашия. Богатата на Омега 3 сьомга, както и други мазни риби като тон, скумрия и аншоа, увеличават производството на серотонин в мозъка. Научно изследване е открило, че за хората, които често хапват риба, вероятността да развият депресия е с 20% по-малка.

Спанак

Листните зеленчуци като спанака съдържат фолиева киселина - витамин В, който убива лошото настроение и подобрява мисленето. Тъй като фолиевата киселина, като всички представители на витамините от В групата – не се складира в тялото ви, трябва редовно да си я осигурявате, за да усетите ползите. Замислете се дали да не превърнете инцидентните обяди със салати в традиция.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини