Путин: Това е нож в гърба от съучастници на терористи

Президентът на Русия Владимир Путин нарече свалянето на руския изтребител "нож в гърба от съучастници на терористи".

Путин направи коментара си по време на обръщение на живо по държавната телевизия Россия 24.

Путин обвини Турция, че получава големи количества петрол, които идват от Сирия и че страната се държи "сякаш Русия е свалила техен самолет".

Президентът обяви, че инцидентът ще има значителни последствия.

"Ние ще анализираме всичко в детайли и днешните трагични събития ще имат значителни последици, включително и за отношенията между Русия и Турция."

"Тoва е извън нормалната рамка на борбата с тероризма ...Нито нашите пилоти, нито нашите самолети са застрашавали територията на Турция. Това е очевидно. Те се борят с терористи в северните райони около Латакия, където се намират екстремисти, предимно хора, които произхождат от Русия, и те са упражнявали техните преки задължения, за да направят така, че тези хора да не се завърнат в Русия. Това са хора, за които е ясно, че са международни терористи.

Като се има предвид, че сме подписали споразумение за работа със САЩ, а както знаем Турция е сред тези, които се присъединиха към коалицията на САЩ. "Ислямска държава" има такива огромни средства, стотици милиони и милиарди долари, идващи от незаконни продажби на петрола, и те са защитени от въоръжените сили на други държави, то е ясно защо те са толкова нагли, защо те убиват хора, защо те извършват терористични атаки по целия свят, включително в сърцето на Европа.

Винаги сме третирали Турция като приятелска държава. Аз не знам кой би имал интерес да се случи това, което се случи днес, не и ние. И вместо незабавно да установи контакт с нас, доколкото ни е известно, турската страна веднага се обърна към своите партньори от НАТО, за да обсъдят този инцидент,като че ли ние сме свалили техен самолет, а не те наш", е заявил Путин.

Да не би да искат да направят НАТО помощник на "Ислямска държава"? Аз разбирам, че всяка държава има свои регионални интереси и ние винаги сме ги уважавали, но никога няма да позволим да се случи подобно престъпление като днешното. И разбира се, ние се надяваме, че международната общност ще намери сили да се обедини и да се бори срещу общото зло", добави на края на обръщението си Путин.

Би било неправилно сега да се дават някакви оценки, предположения и да се правят някакви изводи, докато не получим цялата пълна картина, каза пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин по-рано днес.

Трябва просто да се запасим с търпение, това е много сериозно произшествие, но без да разполагаме с пълна информация, е просто невъзможно да се говори нещо и би било невярно, подчерта говорителят.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руски самолет Су-24 се е разбил на територията на Сирия. Русия твърди, че това е станало в резултат на обстрел от земята, когато самолетът се е намирал на височина 6 хиляди метра.

Според Турция два руски самолета са навлезли в нейното въздушно пространство и единият от тях е свален от турски изтребител, след като няколко пъти е бил предупреждаван да се идентифицира и да напусне.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини